Nem fejlődnek sehová a kisebb magyar cégek: ez gátolja őket a leginkább

Pénzcentrum2021. július 19. 16:21

A Budapest Bank megrendezte soron következő üzleti webinárját, amelynek fókuszában ezúttal a vállalkozások életében felmerülő növekedési korlátok és lehetőségek álltak. A júliusi Budapest Business Live eseményen elsőként a vállalatépítés és szervezetfejlesztés szakértői járták körbe a témakört, majd ezt követően sikeres hazai vállalkozók bevonásával egy interaktív panelbeszélgetésre is sor került.

Az előadás résztvevőit Mata Erika, a Budapest Bank vállalati hálózati értékesítési vezetője köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy tudatos növekedési stratégiára van szükség ahhoz, hogy a hazai kkv szektorból minél többen tudjanak a dinamikus fejlődés útjára lépni. Az első előadást Krausz Zoltán vállalatépítési szakértő tartotta, aki ismertette azokat a kulcsterületek, ahol a vállalkozások legtöbbször megtorpannak, valamint azokat a lehetőségeket, amelyek elősegíthetik az akadályokon való eredményes túljutást. Végül Martin Hajdu György szervezet- és vezetőfejlesztő tartott prezentációt azokról a szervezeti korlátokról, amelyek a fejlődést már sok esetben hátráltatják.

Növekedési kihívások és megoldások a gyakorlatban

A soron következő panelbeszélgetés résztvevői olyan vállalatvezetők voltak, akik már megélték a növekedési kihívásokat; Krausz Zoltánhoz csatlakozott Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető-tulajdonosa és Walter József, a Walter Kft. cégvezető-tulajdonosa. A vállalkozók saját a szakmai működésük és cégvezetésük során szerzett tapasztalataikat osztották meg a hallgatókkal.

Walter József sokáig intenzív, napi 18-20 órás munkával igyekezett tovább építeni a családi vállalkozást, és annak érdekében, hogy növekedési pályára léphessen, önmagát fejlesztette, tanult, konferenciákra járt. Ez azonban nem hozta meg a kívánt változást, így belátta, hogy külső szakember bevonására lesz szüksége ahhoz, hogy egy folyamatosan fejlődő és önműködő szervezetet alakíthasson ki. Szerinte gyakori, hogy a vállalkozók saját maguknak állítanak gátat azzal, hogy nem engedik ki a kezeik közül az irányítást, mindent egyedül igyekeznek megoldani.

„Ki kell gyomlálni, ami nem működik” tanácsolta Boross Dávid, aki többször esett abba a hibába, hogy érzelmi kötődésből veszteségesen működő ágazatokat is fenntartott. Tapasztalata szerint komoly problémát jelent a változástól való félelem, gyakori, hogy a kollégák ellenállnak – pedig a vállalati kultúrát érdemes folyamatosan újragondolni. Krausz elmondása szerint is

nehezen határozzák el magukat a változás mellett a vezetők; ha végül mégis megteszik, idővel behúzzák a kéziféket, mert megijednek attól, hogy átalakulhat a viszonyuk a beosztottakkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Abban is egyetértettek a beszélgetés résztvevői, hogy az egyik legfontosabb lépés egy szakértő bevonása, hiszen ha a vállalkozók valódi fejlődést szeretnének elérni, szükség van a külső visszajelzésekre, új szempontok megismerésére.

A panelbeszélgetés után a szakértők és vállalatvezetők válaszolták meg a hallgatók kérdéseit. Szó esett többek között arról, hogy mennyire érdemes a generációváltással párhuzamosan szervezeti struktúra átalakításába kezdeni, mi alapján válasszanak a cégek megfelelő vezetőket a csapatuk élére, illetve, hogy mennyire rombolja a családi hangulatot a szervezeti növekedés.

Címkék:
vállalkozás, cég, kkv, cégvezető,