Óriási bajban vannak a vidéki vendéglátósok: már a nyitáshoz sincs elég tőkéjük?

HelloVidék2021. április 19. 08:15

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus, vendéglátás ágazat: sokan, több mint 5 hónapja tartanak zárva, míg mások szerencsésebbek, mert ételkiszállítással még van bevételük. A kormány az ágazatot 50 százalékos bértámogatással segíti az alkalmazottak után, ami szinte semmire nem elég, hiszen a másik felét még hozzá kell tenniük. Arról nem esik szó sehol, hogy a létfenntartáshoz is kevés, vagy épp 0 Ft bevétel mellett az üzemeltetéssel kapcsolatos kiadások is ott vannak.

"Nagyon nehéz lesz újra indulnunk a nulláról, de a dolgozót nem lehet elküldeni, mert nyitásra nem lesz munkavállaló. Elmegy máshova, ahol biztos a megélhetése! Tízmilliós hitelt ajánlott fel a kormány a vállalkozóknak, de sokan visszautasítják, mert csak jobban eladósodnak. Azt sem lehet tudni mi lesz holnap, mire vennék fel?" - vélekedett Sándor-Ötvös Krisztina, aki Mátraszentimrén a Kemencés Csárdát üzemelteti férjével. A csárda mellett van egy rendezvényszervező cégük is: a Kaland Akadémia, azonban jelenleg egyetlen bevételi forrásuk, hogy férje villanyszerelési munkákat vállal a Mátrában.

A HelloVidék megkeresett több ágazatban dolgozót azzal kapcsolatban, hogyan vészelik át ezt az időszakot. A teljes cikk a lap oldalán olvasható.

Címkék:
vállalkozás, turizmus, vendéglátás, vidék,