Minden nap újratervezik a nyitást: erre készülnek tavasszal a vendéglátósok

Pénzcentrum2021. február 19. 08:31

Hamarosan reflektorfénybe kerül a Covid-19 által leglátványosabban megtépázott turizmus - már megkezdődött a sokkoló tavalyi év után az óvatos iparági újratervezés. Az elkövetkező néhány hetes, kihívásokkal teli felkészülési időszakban a kormány további együttműködésére számítanak a vendéglátósok, illetve az iparág tipikus területeinek képviselői, miközben várják az újabb támogató lépéseket a szezonkezdethez elengedhetetlen pénzügyi kérdésekben.

"Várjuk a miniszterelnök úr és a kormány válaszát, a további támogató lépéseket a láthatóan mozgalmas mostani és a nyitásig tartó, majd az azt követő időszakban is. A teljes ágazat azért dolgozik, hogy elkötelezett összefogással sikeres legyen a turizmus újraindulása. A héten megkezdődött a nemzeti konzultáció, látszik, hogy a kormány a járványügyi intézkedésekben is nyitott az emberek véleményére, a közös gondolkodásra. Az eddigiek alapján a versenyszférában is számítunk a további együttműködésre" - mondta a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az ipartestület vezetője felidézte: az iparági vállalkozások képviseletében a szakmai szervezetek közös levélben szólították meg Orbán Viktort, hogy további konkrét gazdaság-újraindító, piacösztönző intézkedéseket kezdeményezzenek. Kovács László szerint "nem jó opció egyszerre, teljes egészében megnyitni a vendéglátóhelyeket, a fokozatos, tervezett újraindulás a célravezető. De muszáj valamilyen megoldást találni, hogy újra elérhetők legyenek ezek a kikapcsolódást segítő kényelmi szolgáltatások, az éttermi élmény, mert

nemcsak a vállalkozókat, hanem a lakosságot is megviselte mentálisan a hónapokig tartó bezártság. Ha tartósan beköszönt a napsütéses idő, senkit nem lehet majd visszatartani attól, hogy kimenjen a szabadba

- mondta az ipartestület elnöke, megjegyezve, hogy kezdetben minimum a tipikus kirándulóhelyeken és a városokban működő teraszokat, kávézókat, kültéri étkezőhelyeket kell újranyitni, illetve a biztonságos védőtávolság, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett minden olyan vendéglátóhelyet, ahol megoldható a vírusmentesítés a helyben fogyasztáshoz. "Minden nap újratervezünk az alapján, hogy holnap ki tudnánk-e nyitni, megtennénk-e, meg tudnánk-e oldani" - idézte a vendéglátósok aktuális állapotát, akiknek amiatt sem mindegy a pontos dátum, mert vissza kell tölte­niük a raktárakat, az árukészletet, ami az italok esetén kevésbé, a friss alapanyagoknál viszont annál fontosabb.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a lakosság éttermi fogyasztását ösztönző megoldásokat is szorgalmaz: úgynevezett nagyon rövid lejáratú lakossági kuponok bevezetését javasolják a járvány miatti vendéglátóipari zárások utolsó szakaszára. "A kuponokat már a kézhezvételt követően, a most is elérhető ételrendelés házhoz szállításakor lehetne beváltani - vagyis adott alkalommal féláron vacsoráznának a lakosok, míg piaci hatásként a házhoz rendelések forgalma rövid idő alatt meg is duplázódhat. Így a vendéglátóhelyek már a nyitás előtt el tudják kezdeni felpörgetni a termelési kapacitásaikat" - fogalmaz a fővárosi köztestület.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy vélik, később is kellenek többkörös lakossági kuponos akciók a szolgáltatások körében azért, hogy a válság előtti teljes fogyasztási szerkezet mihamarabb visszaálljon, illetve ne essenek ki jelentős társadalmi rétegek a költekezésekből. Az iparkamara nem csupán a budapestieket, hanem a vidéki lakosságot is ösztönözné a fővárosban beváltható kedvezményes utalványokkal, akciós utazási csomagokkal, amelyeket a határon túli magyarok, majd pedig a külföldön élő honfitársak körében is terjesztenének.

Címkék:
vállalkozás, étterem, turizmus, járvány, vendéglátás, nyitás, házhoz szállítás, pénzügyi válság, magyar kereskedelmi és iparkamara, budapesti kereskedelmi és iparkamara,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató