Egyre többen mennek ilyen borbélyműhelybe: sorra nyílnak az üzletek

HelloVidék2020. július 9. 08:14

A borbély mesterség írásos dokumentációja egészen a középkorig nyúlik vissza, ami kezdetben szorosan egybefonódott a sebészettel, fogorvoslással. Önálló szakmának csak az 1700-as évek végétől számíthatjuk, keresettsége pedig a divat hullámzásával együtt nőtt és csökkent. A 2000-es években egyre felkapottabb hivatás ma már szűken véve csak a haj- és szakálligazításra terjed ki, a műhelyek pedig igazi férfi klubokká avanzsáltak, ahol az urak egymás közt lehetnek, noha kivétel itt is akad. Ilyen üdítő színfolt a palettán az a békéscsabai szalon, ami az országban elsőként épített a női borbélyok szaktudására. A Lívia Borbély Műhely társtulajdonosa, Recskiné Bunzel Lívia beszélt a HelloVidéknek a szakmáról, divatról és az igazi gentleman’s klub hangulatról.

A legtöbb üzletet úgy hirdetik, hogy csak pasik, hölgyek a küszöböt sem léphetik át. A piackutatásos élményeim közé tartozik, amikor Pécsett és Pesten órákat kutyagoltam az utcán, miközben a férjemet vártam. Ez azért gáz szerintem, mert ha valaki esetleg a kisfiát vinné hajvágásra, ami legtöbbször az anyukák reszortja, egy ilyen helyről eleve ki vannak zárva. Hacsak nem az apa viszi a gyereket, erősítve ezzel az apa-fia hajvágás élményt

- magyarázta Recskiné Bunzel Lívia a műhelyük által hangoztatott gyerek-, kutya- és hölgybarát felsorolás legszokatlanabb elemét.

A gentleman’s klub érzés veleje

Ha egy klasszikus, évek óta jól működő modellt megreformálnak, azt jellemzően kezdetben heves ellenérzés fogadja, így valószínűleg sok férfi felhorkanhatott a női borbélyok hallatán. De miben is ragadható meg igazán az a bizonyos gentleman’s klub hangulat, amit fennen hirdet magáról a legtöbb borbély üzlet, és ami a borbélyok nemétől függetlenül belengi a helyiséget? A kék-piros-fehér borbélypálca már-már elengedhetetlen cégérként lóg az üzlet előtt, bent pedig mindenkit a jól ismert, régi fogorvosi székekre emlékeztető fotelek fogadnak.

Utóbbi sem véletlen, mintegy hagyatéka a borbélyok múltbéli szélesebb profiljának, a fogorvosi szolgáltatásoknak. Az kellemes zene és a kávéillat sajátja egy borbély üzletnek, utóbbiból egy csésze a szolgáltatás velejárója, míg előbbit az oda látogatók életkorához igyekeznek igazítani a békéscsabai műhelyben. Míg a megszokott, férfi borbélyok által uralt üzletekben minden bizonnyal hamar terítékre kerülnek törzsvendég és fodrásza közt a férfias témák, addig a hölgyek által birtokolt helyet a béke szigeteként lehet leginkább jellemezni. És hogy mit is takar ez pontosan, megtudhatod a HelloVidék teljes cikkéből.

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, fodrász, fodrászat,