Nagyobb gond lehet vidéken ebből, mint a koronavírusból: pedig lenne megoldás

HelloVidék2020. április 20. 08:15

Aszálykár, belvíz és árvíz is sújtja a vidéki területeket az országban, leginkább az Alföldön. A hármas probléma kezelésére próbált megoldási alternatívákat kidolgozni a Természetvédelmi Világalap, a WWF Magyarország. A Kiszáradó Magyarország címmel készített infógrafikával azt illusztrálták, milyen megújuló vízkészletei vannak hazánknak, és felhívták a figyelmet arra, hogy jobban kellene gazdálkodni ezzel a természeti értékkel. A HelloVidék most ennek segítségével arra a kérdésre keresi a választ, hogyan tudjuk mégis megőrizni a vizeinket.

Bár számos tanulmány szerint Magyarország víznagyhatalom, ám ez az állítás azonban csak részben igaz. Hogy miért? A Természetvédelmi Világalap tanulmánya szerint három különböző forrásból jutunk vízhez Magyarországon: csapadékból, felszín alatti vízkincsből, és a folyókból. 

A Kiszáradó Magyarország című infógrafika rámutat, hogy más vidéki területekhez hasonlóan a magyar Alföldön például kitűnően tetten érhetőek az országos vízgazdálkodási problémák. Itt, mint az ország egyik legaszályosabb területének nagy részén vízgazdálkodási szempontból több nehézség is jellemző. Az országban itt a legnagyobb az éves csapadékhiány, ami akár az évi 300 millimétert is elérheti. A terület természetes vízpótlása a Duna és a Tisza folyók szabályozásával szinte megszűnt.

Ezekből a korábban mocsarakkal, holtágakkal, vizes élőhelyekkel gazdagon tarkított tájakból jórészt intenzíven művelt mezőgazdasági területek lettek, amiket az aszály különösen erősen sújt. Ugyanakkor ezek a korábbi árterek a mai napig az árvízzel és belvízzel leginkább érintett területek. A művelés fenntartásához a gazdák rengeteg vizet vezetnek és szivattyúznak el a belvízelvezető csatornákon. A baj csak az, hogy néhány hónappal később, nyáron ez a víz már hiányzik. Ugyanis ha az év egészét nézzük, akkor minden cseppjére szükség van.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vállalkozás, munka, kár, vidék, mezőgazdaság, földművelés, vízkészlet, aszály,