Alig előzzük a románokat: ezért nincs egy generációnyi magyarnak jövője

NapiCsárt2019. január 24. 16:30

A rangsor végén kullogunk az EU-ban, Magyarországon van a negyedik legrosszabb helyzetben a 30-34 év közötti diplomások arányát tekintve. Csak épphogy csúsztunk le a negatív dobogóról. Közben kiderült, hogy a felsőoktatásban tanuló magyarok leginkább saját vállalkozást indítanának a diploma megszerzése után.

Az EU-ban élő 30-34 évesek 40 százaléka rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettésggel az Eurostat adatai szerint: a nőknél 45, az ilyen korú férfiak körében pedig 35 százalék volt ez az arány. Megjegyzik, az utóbbi időben mindkét nem mutatója jelentősen nőtt, igaz, a férfiaké nem olyan mértékben, mint a nőké.

Öt olyan tagállam is van, amelyben az említett korosztály több mint felének van valamilyen diplomája: Litvánia vezet 58 százalékkal, utána Ciprus jön 56-tál és Írország nem sokkal lemaradva 55-tel.

Loading...

A rangsor végén a románok állnak 26 százalékkal, őket nem sokkal előzik az olaszok a maguk csekély, 27 százalékos arányával, és Horvátország is csak egy kicsit jobb (29 százalék). Magyarország éppenhogy nem került be a legrosszabb háromba, mi 30 százalékkal a negyedikek vagyunk. Az uniós statisztikai hivatal szakemberei arra jutottak: 2017-ben a 25-54 éves korosztály harmadának (34 százalékának) volt valamilyen felsőfokú papírja, míg az 55-74 évesek körében ez az arány csak 21 százalék.

Diplomásokból lesznek a vállalkozók

Mindez azért is lehet problémás, mert a szakértők szerint pont, hogy a diplomások mozgatják a munkaerőpiacot. Most derült ki például, hogy az egyetemisták inkább indítanának saját vállalkozást. A magyar egyetemisták véleményét a pályakezdők lehetőségeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett legutóbb kutatást például. A kutatás apropója az intézmény új, a hallgatók készségeire koncentráló képzési rendszerének bevezetése volt. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta - a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdőkkel szemben.

A válaszadók szerint a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás. A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is. A METU céges partnerei úgy gondolják, egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán. A vállalati partnerek nagy többsége szerint kifejezetten fontos továbbá a problémamegoldó készség (82%), a csapatmunkára való alkalmasság (90%) és az új készségek gyors elsajátítása (84%) is.  Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos, azonban kétharmaduk már gyakornoki státuszban lévő munkatársnak is kiad olyan feladatot, amely valamilyen idegen nyelv használatát igényli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első állásinterjú

A felmérés eredményei szerint a hallgatók nem az elméleti tudást tartják a legfontosabbnak az első állásinterjún: a válaszadók úgy gondolják, a siker legfontosabb feltétele a magabiztos fellépés, amit a gyakorlati ismeretek és a jó megjelenés követ. "A cégek már az első interjún felmérik a hallgatók készségeit, portfólió alapú képzési rendszerünk pedig lehetővé teszi, hogy a METU-n végzett pályakezdők már az első interjún tökéletesen tisztában legyen saját képességeikkel" - mondta el Bachmann Bálint, az egyetem rektora. "Képzésünk pont azokra a készségekre - a problémamegoldásra, a csapatmunkára, az együttműködésre, a prezentációs módszerekre - fókuszál, melyeknek fontosságát felmérésünk is egyértelműen kirajzolta." Az intézmény MyBrand nevű, hazánkban egyedülálló képzési rendszerében a hallgatók saját portfóliót készítenek az egyetemi kurzusok és projektek során elsajátított készségekről, így a képzés végére határozott "énmárkát", szakmai identitást alakíthatnak ki.

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne sikeres karriert befutni. A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben. Az egyetemisták legnagyobb hányada (40%) úgy vélte, egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A kutatás eredményei szerint a szakmai siker elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben, és - a válaszadók többsége szerint - elsősorban önmegvalósításban. A MyBrand portfólió alapú képzési rendszer célja pedig pont az, hogy a hallgatók az erősségeik megismerésén keresztül, egy magasabb szintű önismeret kialakításával jussanak el az önmegvalósításig.

Címkék:
vállalkozás, diploma, felsőoktatás, eurostat, diplomások,