Ezek a szakmák 20 éven belül mennek a levesbe: mutatjuk, ki marad munka nélkül

Pénzcentrum2019. január 12. 13:00

Az alkalmazásfejlesztő, az orvos és a marketinges a jövő legjobb állásai közé tartoznak, magas fizetésekkel és jelentős előrejelzett munkahely-növekedéssel. Eközben a gyári munkások és az óragyártók a következő évtizedben kiesnek a körből. A Világgazdasági Fórum szakértői előrejelzése szerint 133 millió új munkahely jön létre globálisan 2022-ig a technológia és az automatizálás eredményeként.

A munkaerőpiac elég gyorsan változik, alkalmazkodik az idők szavához. Egy amerikai üzleti előrejelző weboldal munkatársai összeszedték, melyek azok a szakmák, amelyeknek nem sok jövőjük van. Stacy Rapacon, a Kiplinger munkatársa a Daily Mail megkeresésre ismertette: a technológiai fejlődés gyökeresen át fogja rajzolni a viszonyokat, a vásárlási szokásokat a nem túl távoli jövőben. Mutatjuk, melyik szakmák húzhatják le a rolót nemsokára!

A legrosszabb jövő az órajavítók előtt áll. Az elemzők szerint az okosórák eltejedésével ugyanis nem lesz annyi feladatuk a klasszikus órásmestereknek. Rövid idő alatt akár negyedével is csökkenhet az órásműhelyek száma. Hasonlóan elavulhat a textilgyárosok szakmája, náluk 23,6 százalékos csökkenést predesztinálnak.

Minden olyan munkahely veszélyben van, amelyeket helyettesíteni lehet robotokkal. Hiszen így kevesebb emberre van szükség, sok alacsonyabb képesítésű, betanított munkás maradhat állás nélkül

- mondta a szakértő.

Így a cipőgyárakba sem fog kelleni annyi ember, ahogyan a fotókidolgozók is retteghetnek. Emellett a hagyományos hirdetőtáblák is rövid időn belül eltűnhetnek, így az ezekhez kapcsolódó munkahelyek is veszélyben vannak a szakemberek szerint. Rosszul járnak a fakitermelők is, a szakma is komoly automatizáción megy át a közeljövőben, ahogyan a telefonszolgáltatóknál is egyre több dolgot lehet majd a számítógépekre bízni.

A Világgazdasági Fórum is hatalmas előremozdulást prognosztizál a fejlődés nyomán: 2022-re mintegy 133 millió munkahely jöhet létre a világon, ellenben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

75 millió állás szűnhet meg.

Nekik viszont jó lesz!

A portál megvizsgálta azt is, kik járnak jól a technológia fejlődésével. A lista elején a szoftverfejlesztők állnak, emellett a gazdasági szakértők azt jósolják, hogy az egészségügyben is nagy szükség lesz a munkaerőre. Emellett a pénzügyi szakmában is beindulhat a bumm, és a marketingesek szerepe is felértékelődik 20 éven belül.

A felsorolásban előkelő helyen végeztek az információbiztonsági szakemberek is, és a fogászoknak sem fog egy jó ideig felkopni az álla.

Címkék:
vállalkozás, munkanélküliség, jövő, állások, fejlődés, robotizáció, szakmák, világgazdasági fórum,