Színt vallottak a magyar vállalkozók: a bürokráciától fuldokolnak legtöbben

NapiCsárt2018. december 11. 16:50

Magyarországon a legtöbben azért kezdenek egyéni vállalkozásba, mert megvannak hozzá a "megfelelő lehetőségeik" - derült ki az Eursotat legfrissebb, egyéni vállalkozókról szóló kiadványából. A statisztikák ezen felül rávilágítottak arra is, hogy a hazai egyéni vállalkozóknak a magas adminisztratív terhek jelentik a legnagyobb nehézséget.

Az EU-ban 5-ből valamivel több mint 1 egyéni vállalkozó vallja azt, hogy a legfőbb ok, amiért saját vállalkozásba kezdett, az volt, hogy erre minden téren megvoltak a "megfelelő lehetőségei", amikkel élni is tudott - derült ki az Eurostat legfrissebb, egyéni vállalkozókról szóló kiadványából. Ezen felül sokan voltak azok is, akik a családi biznisz továbbvitele vagy a kötetlen, saját időbeosztás miatt döntöttek a vállalkozói létforma mellett.

Loading...

Magyarországon az EU legtöbb tagállamával összhangban a "megfelelő lehetőségek" megléte volt a legfőbb oka annak, hogy valakiből egyéni vállalkozó legyen. Érdekes, hogy a hazai vállalkozóknál csak Olaszországban és Bulgáriában volt még ennél is magasabb ennek a válasznak az aránya.

  • Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy
  • te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg
  • szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni,

akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORTPIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

A európai statisztikák szerint további érdekesség, hogy Lengyelországban, Görögországban és Spanyolországban például a legtöbben azért lesznek egyéni vállalkozók, hogy továbbvigyék a családi bizniszt. Romániában és Cipruson azonban a legtöbben azért döntenek emellett az életforma mellett, mert beosztottként nem találtak munkát.

Az Eurostat adataiból Magyarországra nézve kiolvasható az is, hogy a "megfelelő lehetőségek" megléte mellett a legtöbb egyéni vállalkozó azért döntött emellett a foglalkoztatási mód mellett, mert már vagy volt korábbi tapasztalata arról a terültről, ahol vállalkozni kezdett vagy egyszerűen csak a rugalmas, saját időbeosztás vonzotta erre a pályára. Sorrendben ezeket az okokat a családi vállalkozás továbbvitele és az alkalmazottként való elhelyezkedés meghiúsulása követte. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Vannak azért nehézségek

Az Eurostat az okokon túl arról is megkérdezte az egyéni vállalkozókat, hogy mi volt a legfőbb nehézségük az elmúlt 12 hónapban, amit vállalkozóként tapasztaltak. A kapott válaszok alapján a megkérdezettek 28 százaléka mondta azt, hogy nem voltak nehézségei ebben az időszakban. Akiknek viszont voltak, azok közül a legtöbben a magas adminisztratív terhekre, a vásárlók és projektek nélküli időszakokra, illetve a megcsúszott vagy teljesületlen kifizetésekre panaszkodtak.

Magyarországon a legtöbb - az EU átlaggal összhangban - vállalkozónak nem voltak nehézségei az elmúlt egy évben, a megkérdezettek 20 százaléka viszont legfőbb nehézségként a magas adminisztratív terheket említette.

Loading...

Címkék:
pénzcentrum.hu, eurostat, egyéni vállalkozó, statisztika, vállakozás, kiadvány, egyéni vállalkozás,