10 fontos dolog, amit mindenképpen tudni kell a diákmunkáról

Pénzcentrum2018. július 21. 17:30

Az égető munkaerőhiány miatt egyre nő azoknak a vállalatoknak a száma, akik diákokat alkalmaznak. Vannak olyan cégek, amelyek csak a nyárra, de sokan hosszabb távon is dolgoznak diákokkal. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a diákmunka szigorú szabályokhoz kötött, a vállalatok pedig könnyen bajba kerülhetnek, ha nem tartják szem előtt az előírásokat.

"A munkaerőpiacon tapasztalható túlkereslet miatt egyre több lehetőség közül válogathatnak a középiskolások és az egyetemi vagy főiskolai hallgatók. A klasszikusnak számító turizmus és vendéglátás mellet az autóipartól, a kereskedelmen át rengeteg állás szól kimondottan diákoknak. A skála széles: úszómestert, HR-gyakornokot, szoftverfejlesztőt, recepcióst is egyaránt keresnek a vállalatok." - mondta el Juhász Csongor, a piacvezető HR-szolgáltató Prohumán ügyvezető igazgatója. A szakember tapasztalatai szerint a diákok nyári foglalkoztatására vonatkozó szabályokkal sokszor kevésbé vannak tisztában a cégek, mint a felnőttekre vonatkozó előírásokkal.

"A vállalatok számára több szempontból is előnyős lehet, ha diákokkal dolgoznak. A fiatalok általában beszélnek idegen nyelveket, motiváltak, és a nyári munka után akár hosszú távú együttműködés is kialakulhat a diák és a cég között. Anyagi előnyei is lehetnek mindennek. A diákmunka biztonságos és kedvezményekre jogosító módja a diákszövetkezeten keresztül történő alkalmazás, ez esetben számos adókedvezmény is jár a munkáltatónak. Ilyenkor nem kell szociális és szakképzési hozzájárulást, rehabilitációs járulékot fizetni, nincs fizetett szabadság, betegszabadság vagy táppénz, így jelentős megtakarítás jelentkezik a diákok alkalmazása esetén" - mondta el Juhász Csongor. A HR szolgáltató vezetője szerint a diákok bevonása, ha csak időszakosan is, sok vállalat számára jelenthet megoldást a munkaerőhiányból fakadó problémákra, de csak akkor, ha tisztában vannak az erre vonatkozó szabályokkal.

Közel 100 ezer diák dolgozott tavaly

Tavaly összesen 93 800 diák dolgozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) tagszervezetein keresztül. Vannak, akik állandó munkaviszonyban és olyanok is, akik csak nyáron dolgoznak. "A diákok foglalkoztatása fontos, mind a fiatalok tapasztalat- és jövedelemszerzésének szempontjából, mind a hazánkban működő vállalatok termelékenységét tekintve. Nemzetgazdasági érdek, hogy minden vállalat találjon elegendő munkaerőt, erre pedig megoldást jelent a diákok bevonása is."- foglalta össze Juhász Csongor. A szakember elmondta, fontosnak érzik, hogy tapasztalatukkal és tudásukkal segítsenek a vállalatoknak, hogy a szabályoknak megfelelően alkalmazhassanak diákokat. Éppen ezért a Prohumán és a vele együttműködő Prodiák Diákszövetkezet 10 pontban foglalta össze, hogy mire kell leginkább figyelnie a cégeknek akkor, ha diákokat foglalkoztatnak.

  • Diákokat csak iskolaszövetkezet által lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni. Ehhez egy megbízható iskolaszövetkezettel való együttműködés szükséges, ezért először érdemes tájékozódni az iskolaszövetkezet hátteréről, működéséről és megbízhatóságáról.

  • Ki dolgozhat iskolaszövetkezeten keresztül diákként? Iskolaszövetkezeten keresztül olyan tanulmányait folytató személy dolgozhat, aki nappali tagozatos aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Passzív jogviszony esetén csak addig dolgozhat valaki, amíg a 25. életévét be nem töltötte.

  • Életkori szabályozások. A tanulók 16 éves kortól dolgozhatnak, illetve tanítási szünetben már 15 éves kortól is. A 18 év alatti diákok szülői beleegyező nyilatkozattal vállalhatnak munkát, éjszaka nem dolgozhatnak, valamint egy adott napon legfeljebb 8 órát lehet foglalkoztatni őket.

  • A diákoknak legalább a mindenkori minimálbért kell fizetni, ez 2018-ban bruttó 794 forint óránként, ebből még lejön a 15 százalék SZJA, így a bruttó bérének a 85 százaléka lesz a kézhez kapott nettó összeg.

  • A diákoknak az órabéren felül bármilyen egyéb bérjellegű és béren kívüli juttatást is lehet biztosítani.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • Kötelező az írásbeli munkaszerződés. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkakör és a munkabér megjelölését. 18 éves kor alatti munkavállaló esetén a szülőnek is hozzá kell járulnia a munkavégzéshez - szintén írásban. A munkaszerződésből 1 példányt meg kell kapnia a munkavállalónak is.

  • A munka időtartamával kapcsolatos szabályozások. Ha a munkavégzés időtartama meghaladja a napi 6 órát, úgy 20 perc, amennyiben meghaladja a 9 órát, úgy további 25 perc szünet biztosítása kötelező. Emellett fontos tudni, hogy számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet jár.

  • A munka feladatainak és részleteinek tisztázása kötelező. Nagyon fontos, hogy arra a munkára alkalmazzuk a diákot, amire felvettük, továbbá a munka megkezdése előtt szükséges teljes körűen tájékoztatni őt az elvégzendő tevékenységekről.

  • Szakmai gyakorlat leigazolásával kapcsolatos teendők. Ha a diák szakmai gyakorlat keretében dolgozik, szükséges a munkaadó oldaláról hivatalosan igazolni, hogy a gyakorlatot a diák teljesítette.

  • A diákok óráit is mindig pontosan kell leigazolni, mert ez az igazolt jelenlét lesz a bérének az alapja, az iskolaszövetkezet ez alapján fizeti ki a diákokat.

Címkék:
karrier, diákmunka, munkabér, munka, foglalkoztatás, penzcentrum, passzív jövedelem,