Jó hírt kaptak a magyar vállalkozók: olcsó pénzhez juthatnak

Pénzcentrum2018. február 22. 10:00

Garanciamegállapodást írt alá az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary. A megállapodással 67 millió euró értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások. Az első, csak Magyarországra szóló InnovFin keretmegállapodás nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvezőbb feltételekkel hiteleket, illetve lízingmegállapodásokat. A garanciamegállapodás 2 évre szól.

Az InnovFin az Európai Beruházási Bank Csoport (az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap), valamint az Európai Bizottság közös, a Horizon 2020 kutatási keretprogramon belül indított programja, célja az innovatív cégek finanszírozása. A program része az Európai Beruházási Tervnek, amelyet Juncker-tervként is emlegetnek.

A terv támogatásait tartalmazó Európai Stratégiai Beruházási Alap, az EFSI két részre tagozódik, az egyik az európai jelentőségű infrastruktúra fejlesztések finanszírozására szolgál, a másik a kis- és középvállalkozásoknak szól. Ez utóbbinak is két része van. Az egyik a COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amely a versenyképes kis- és középvállalkozásokat támogatja. A második pedig az InnovFin, amely az innovatív társaságoknak szól a Horizon 2020 program részeként.

Az Európai Beruházási Terv

Az Európai Beruházási Terv feladata a beruházások előtt álló akadályok lebontása, a figyelemfelkeltés és a technikai segítség külfönféle beruházási projektek számára. A tervnek szintén célja annak biztosítása, hogy az új és meglévő finanszírozási forrásokat körültekintően használják fel.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében eddig finanszírozásra jóváhagyott projektek és megállapodások a várakozások szerint több mint 264 milliárd euró beruházást generálnak az Európai Unió 28 tagállamában, ezáltal 589 ezer kis- és középvállalatot támogatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az InnovFin

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizon 2020, az Európai Unió Kutatási és Innovációs Keretprogramja részeként létrehozott EU InnovFin Finance for Innovators elnevezésű, az innovációban élenjáró társaságok finanszírozására hivatott kezdeményezés keretében jött létre.

A kezdeményezés 25 ezer és 7,5 millió euró (körülbelül 7,7 millió és 2,3 milliárd forint) közti finanszírozáshoz nyújt garanciát és viszontgaranciát annak érdekében, hogy a legfeljebb 499 főt foglalkoztató innovatív kkv-k jobb feltételekkel juthassanak hitelhez.

A kezdeményezést az Európai Beruházási Alap kezeli, a finanszírozási lehetőségeket pedig pénzügyi közvetítők - bankok és egyén pénzintézetek -  biztosítják az EU tagállamokban és társult országokban. Ennek keretében az Európai Unió és az Európai Beruházási Alap garanciát nyújt a pénzügyi szolgáltatók számára a kezdeményezés keretében folyósított hitelfinanszírozáson esetlegesen elszenvedett veszteség egy részére.

Címkék:
hitel, vállalkozás, kkv, lízing, beruházás, erste, innováció,