Bombajó gasztrohír érkezett: boldog lehetsz, ha szereted a bort

MTI2017. november 7. 19:30

Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó - tájékoztatott a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nagy Gergely elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörösborait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget. Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére.

A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is. Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről 

- ismertette a hegyközségi titkár.

A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni, bár az arra vonatkozó pontos adatok december közepétől lesznek elérhetőek. A szakember kitért arra is, hogy az ültetvényeken a szüret után kezdődnek az őszi talajmunkák és a nagyobb borászatok már november végétől, december elejétől metszik a szőlőt.

Címkék:
bor, vállalkozás, villany, szőlő, bortermelés, szüret,