Magyarországot is elérte a drágulás: többe kerül a fuvarozás

Világgazdaság2017. november 6. 09:03

A költségek emelkedése miatt a Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Waberer's International Nyrt. egyaránt árat emel - írta a Világgazdaság.

A fuvarozók Európa-szerte árat emelnek, ami Magyarországot is elérte. A Waberer's közlése szerint a folyamat átlagosan 8 százalékos növeléssel kezdődik meg. A Rail Cargo pontos számot nem jelölt meg, de az európai fuvarpiacon 6 százalékról beszélt. Az áremelésnek piaci okai vannak a cégek szerint. Lajkó Ferenc, a Waberer's vezérigazgatója közölte, a közúton emelkednek a gépkocsivezetők, a szellemi állomány, a járművek költségei, és magasabbak a biztosítási díjak, de szerinte a túlélés kulcsa egyébként is az áremelés.

Kovács Imre, a Rail Vargo igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy a vasutat a pályaépítések miatt a közúti fuvarozásnál lényegesen nagyobb költségek sújtják, kiadásaik 20-30 százalékkal növekedtek.

Költségeinket hozzá kell igazítanunk a megváltozott üzleti környezethez

- jelentette ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Rail Cargónál egyébként a fejlődés gátja a munkaerőhiány: több mozdonyvezetőre, kocsivizsgálóra, egyéb szakalkalmazottra lenne szükség. A Világgazdaságnak Lajkó Ferenc azt mondta, a Waberer’snél nincs ilyen gond. Úgy fogalmazott, elsősorban az elmúlt három évben bevezetett munkavállalói csomaggal, sofőrbarát technológiákkal és a társaságnak a hazai gépjárművezető-képzésben való részvételével magyarázza. Ám mindezek súlyos összegekbe kerülnek, így az áremelés elkerülhetetlen.

Címkék:
vállalkozás, drágulás, munkaerőhiány, fuvarozás,