Elszálltak az árak és a bérek: bajba kerültek az önkormányzatok

MTI2017. október 12. 09:30

Több önkormányzat is bajba került az anyagárak és a munkadíjak emelkedése miatt, plusz önerővel kénytelenek kiegészíteni a folyamatban lévő beruházásokat.

Az építőanyagárak és a munkabérek jelentős növekedése miatt jóval drágábbak lettek az önkormányzati beruházások a tervezetthez képest. A szóban forgó beruházások mellé korábban uniós és egyéb támogatásokat is elnyertek, viszont az árak emelkedése miatt az önkormányzatok kénytelenek megemelni a saját forrásokat.

Békéscsabán már 100 millió forinthoz közelít a pótlólagosan bevont önerő, és Gyulán is 50 millió forint közelében járnak. A jelentős eltéréseket részben azzal indokolják, hogy a pályázatokat még 2015-ben kellett benyújtani, akkor végezték el a költségbecsléseket is, míg az elbírálás csak 2017-ben történt meg. Az elmúlt két évben pedig jelentősen megemelkedtek az alapanyagok árai valamint a munkabérek is.

A Miniszterelnökség bekérte a településektől a várható költségnövekményeket, 30 százalék feletti növekedés esetén egyedi elbírálás alapján segítik ki az önkormányzatokat.

Címkék:
önkormányzat, beruházás, áremelkedés, uniós támogatás,