Ezért árulják 500-ért a strandon a főtt kukoricát, amit 65 forintért vesznek

hvg.hu2017. augusztus 10. 17:04

Míg a nagybani piacon darabját 65 forintért lehet megvenni, egy főtt kukoricáért a budapesti strandokon akár 500 forintot is elkérhetnek.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentése szerint egy cső csemegekukorica leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon 65 forint volt - írja a Hvg.hu, hozzátéve, a nettó beszerzési árnál ebből lejön az áfa, nagyjából 50 forintra jön ki az összeg.  A portál annak járt utána, mennyit kaszálnak a strandbüfések, ha a főtt kukorica darabját 500 forintért árulják.

A Római strandon a főtt kukoricáért 330 forintot kérnek az egyik büfében. Kövesi Károly büféje 22 négyzetméteres, a bérleti díja a víz- és villanyszámlával együtt szezononként bruttó 1,5 millió forint körül mozog. Azt mondta, esős napon minimális a forgalom, de a forróbb nyári napokon  a napi bevétel elérheti a bruttó 2-300 ezer forintot. A kiszolgálást diákmunkásokkal oldja meg, havi bér- és járulékköltségként durván félmillió forinttal számol.

Csillaghegyen 500 forintot kérnek egy cső főtt kukoricáért. Ezzel az összeggel számolva a Hvg.hu arra jutott, a strandbüfés költségeit tekintve túl nagy haszon nem lesz a kukoricából. A Hvg.hu úgy kalkulált, hogy a havi bérleti díjat, rezsit, bérköltséget összeadva nagyjából egymillió forintos költség  jön ki egy strandbüfés számára. Ez az összes kiadás 85 százalékát teszi ki, még számolni kell az alapanyag költséggel is, ami szerintük 120 ezer forintra jön ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a vállalkozó a főtt kukorica darabját 500 forintért eladja, a bevétele ebből 1,2 millió forint. Ez áll 1,12 milliós kiadással szemben. Vagyis a haszna 80 ezer forint havonta. De ha nincs alkalmazottja, és ő maga áll a pultban, akkor már 530 ezer forint marad a zsebében, ha egyéni vállalkozóként 50 ezret fizet maga után adóra és járulékokra.

Szóval össszességében csak kukoricázásból nem lehet megélni egy személyzettel dolgozó strandbüfében, ugyanakkor megjegyzik azt is, a strandbüfézés nem sorolható a klasszikus vendéglőzés körébe.

Címkék:
vállalkozás, strand, büfé, penzcentrum, kukorica,