Lefagytak a kkv-k: nagyot zuhant a beruházási kedv

Pénzcentrum2017. május 3. 16:00

Stagnál a kkv-k beruházási kedve, tízből mindössze négy vállalkozás készül fejleszteni az előttünk álló egy évben. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek.


Továbbra is alacsony a vállalkozások beruházási hajlandósága, a kkv-k 41 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek. Az index adatai szerint leginkább a középvállalkozásoknál, az ipari szektorban és a Nyugat-dunántúli cégeknél várható idén beruházás.

A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző bizalmi index eredménye szerint alacsony a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya. A cégek legnagyobb része - az előző negyedévhez hasonlóan - informatikai beruházásokra készül (18%), miközben a gépek, berendezések fejlesztését tervezők aránya 12 százalékról 17 százalékra ugrott, a gépjárműpark korszerűsítésére pedig minden tizedik kkv készül.

A középvállalkozások és a Nyugat-Dunántúl húzhatja a beruházásokat

A vállalkozások mérete jelentősen meghatározza a beruházási szándékot, ami a középvállalkozásoknál erőteljesen, 48 százalékról 60 százalékra ugrott. A mikrovállalkozásoknál csupán kisebb mértékű növekedés történt, 40 százalékról 42 százalékra, miközben a kisvállalkozások fejlesztési kedve 43 százalékól 36 százalékra zsugorodott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg a mikrovállalkozásoknál az IT, a kisvállalkozásoknál pedig a gépek, berendezések korszerűsítésére készülnek a legtöbben, addig a középvállalkozások e két területre fókuszálnak szinte megegyező arányban.

A különböző ágazatok közül egyedül a kereskedelemben készülnek az átlagnál alacsonyabb arányban fejleszteni (31%). A szolgáltató szektorban ez az arány 43 százalék, a mezőgazdaságnál 47 százalék, az iparban pedig 50 százalék. A beruházási hajlandóság a cég területi elhelyezkedésétől is nagymértékben függ. Míg Nyugat-Dunántúlon a cégek több mint fele (55%) tervez fejlesztést, addig Pest megyében mindössze 31 százalék ez az arány.

Loading...

Címkék:
vállalkozás, fejlesztés, beruházás, penzcentrum,