Az egész ágazat becsukhatja a boltot, ha megszűnik a SZÉP-kártya

Magyar Nemzet2016. október 12. 09:30

Hatalmas érvágás lenne a falusi és agroturizumusnak, ha a kormány 2018-ban valóban kivezeti a SZÉP-kártyá - írja a Magyar Nemzet.

Komoly hátrányban vagyunk eleve a nyugat-európai versenytársainkkal szemben az indokolatlanul magas közterhek miatt, a Széchenyi-pihenőkártya esetleges kivezetésével még nagyobb bajba kerülhetünk - mondta a lapnak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz) alelnöke. Horváth Roland hangsúlyozta: a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó 18 százalékos áfakulcs mellett idén még 27 százalékos az étkezőhelyi vendéglátást terhelő sarc is. 

Ha eltűnik a béren kívüli juttatások palettájáról a Szép kártya, a piac legkisebb szereplői, a mikro- és kisvállalkozások húzhatják le a rolót 

- fogalmazott Horváth Roland. - A családi tulajdonú vidéki panziók, vendégházak vendégei sok esetben fizetnek így, a forgalom negyede, de van, ahol a harmada mögött eddig ez a plasztikkártya állt - tette hozzá. Tekintve, hogy a kártya forgalma évente 80-90 milliárd forint, egy négytagú családban 150-160 ezer forint is juthat célzottan pihenésre. Nehezen képzelhető el, hogy Szép kártya nélkül is hasonló összeget költsenek belföldön pihenésre, rekreációra a dolgozók.

Címkék:
vállalkozás, utazás, kkv, falusi turizmus, turizmus, vendéglátás,