Mi lesz a beígért járulékcsökkentéssel?

Pénzcentrum2016. szeptember 1. 09:33

Az ősz folyamán nem nyúl hozzá a törvényhez a kormány, így az idén még biztos nem épül be a költségvetésbe a tervezett járulékcsökkentés. Erről Lázár János beszélt a Figyelő kérdésére a legutóbbi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter által elmondottak alapján tehát nem valószínű, hogy ha a kormány a járulék mérsékléséről döntene a közeljövőben, arra januártól sor is kerülne. Lázár ugyanakkor nem zárta ki, hogy a jövő évi büdzsét 2017 folyamán módosítani fogják, az tehát elképzelhető, hogy év közben alakítják át a közteherviselés rendszerét - írja a Figyelő.

Ez a lap által megkérdezett adószakértők szerint nem okozna bosszúságot a munkaadók körében. Pedig feltételezhetnénk, hogy az üzleti év közepén végrehajtott járulékcsökkentés pluszmunkát jelent a bérszámfejtésen. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adópartnere azonban úgy látja, a foglalkoztatók annyira várják már ezt a lépést, hogy elhomályosulnának az esetleges aggályok.

Lőcsei szerint egyébként két év alatt akár 5 százalékponttal is csökkenteni lehetne a most 27 százalékos szociális hozzájárulási adót. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő viszont úgy, hogy évente 1 százalékpontos vágással lehetne haladni a 20 százalékos szint felé. Az a kérdés, hogy a költségvetésben mennyi pénz áll rendelkezésre minderre. Jelenleg jól el van eresztve a büdzsé, ennek ellenére a kormány nem készül a költségvetési törvény módosítására idén.

Címkék:
vállalkozás, közteherviselés, járulék, költségvetés, járulékcsökkentés,