Mégis marad az olcsó utazás? Kiskaput találhat a Wundercar

Pénzcentrum/Index.hu2015. június 29. 12:00

A napokban arról lehetett hallani, hogy a taxisrendelet szigorú szabályozásai az olyan olcsó személyszálító cégek, mint az Uber, vagy a Wundercar végét jelenthetik. De mivel ez utóbbi magát telekocsi szolgáltatásnak tartja, megúszhatja a dolgot.

Egyelőre várjuk, hogy kijöjjön a rendelet, alaposan át fogjuk olvasni, hogy kiderüljön, megfelelünk-e

- mondta Gunnar Froh a Wundercar alapítója az Indexnek, miután pénteken kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a taxisok oldalára áll, és megtiltják, hogy bárki a taxisoknál olcsóbban személyszállítási szolgáltatást végezhessen.

Bár hatósági áron, sárga autóval továbbra is lehetne majd uberezni, a rendelettel azért valójában kivégeznék azokat a fuvarmegosztó szolgáltatásokat, amelyek éppen azért lettek olyan népszerűek, mert olcsón és hatékonyan működnek, és a rögzített hatósági taxiár töredékéért lehet velük utazni.

A Wundercartól a lap megtudta, hogy ők magukat egy telekocsi szolgáltatásnak tekintik, amely valójában ingyenes, amit pedig az utas a sofőrnek fizet, az csak egy önkéntes felajánlás, hozzájárulás az utazás költségeihez. Nekik nincsenek is alkalmazottaik, ők mindössze a platformot adják, attól, hogy valaki használja az alkalmazást, nem válik munkavállalóvá.

A legtöbb országban nincs szabályozás ezekre a megoldásokra, éppen ezért a Wundercar jelenleg nincs is betiltva egyetlen országban sem. Abba, hogy "magánemberek megosztják az autójukat a magánútjukon", jellemzően nem szól bele sehol az állam.

Címkék:
vállalkozás, taxi, uber, wundercar, fuvar, telekocsi,