Fokozatosan csökken a projekthitelek állománya, de...

Magyar Nemzet2014. december 3. 09:05

Fokozatosan csökken a bankoknál lévő projekthitelek állománya, ám a még mindig 1900 milliárd forintos állomány negyede 90 napon túli követelés - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A lap szerdai számában azt írták 2014. szeptember végén 7 százalékkal kevesebb volt a projekthitelek állománya az egy évvel korábbinál.

A hitelek több mint négyötöde volt belföldi vállalkozásé, most az állomány 71,2 százalék volt problémamentes, míg egy éve 68,3 százalék, ugyanakkor a 90 napon túli késedelembe esett hitelek aránya 23,4-ről, 25,27 százalékra nőtt.

A cikk szerint az ingatlanvásárlási és fejlesztési hitelek minősége a legrosszabb, e körben a késedelmes hitelek aránya 45, illetve 26 százalék.

A lap emlékeztet arra: a közlemúltban jelentette be a jegybank, hogy hamarosan felállítja a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-t (Mark Zrt.), azt az eszközkezelőt, amely a kereskedelmi bankok problémás kereskedelmi ingatlanhiteleit veszi majd át, így kívánják többek között ösztönözni a bankok hitelezési aktivitását.

Címkék:
hitel, vállalkozás, mnb, kkv, reorganizáció,