Kereskedelmi Szövetség: üzletláncok vonulhatnak ki Magyarországról

Portfolio2014. november 19. 18:24

Az Országos Kereskedelmi Szövetség félelmei szerint több nemzetközi kiskereskedelmi lánc esetében is felmerülhet a Magyarországról történő kivonulás a legutóbbi kormányzati csapások ismeretében - számol be a Reuters.

A hírügynökség szerdán külön írásban foglalkozott a kormány legújabb, kiskereskedelmi szektort (a napi fogyasztási cikkeket árusító cégeket) sújtó intézkedéseivel, konkrétan az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus megemelésével és a nyereséges működés előírásával.

A hírügynökség külön kitér arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden beterjesztett egy törvényjavaslatot, ami az 50 milliárd forintos árbevételű kiskereskedelmi társaságoknak nyereséges működést ír elő két éven át, 2018-tól lépne életbe ez a szabályozás. Megemlíti a tudósítás, hogy ez a kormányzati lépés érzékenyen érinti majd a Tescót, az Auchant, a Lidlt, az Aldit és a Metrót is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a javaslattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezzel a szupermarketek kettős terhet kell elviseljenek, miután a kormány javaslatára a Parlament épp kedden fogadta el az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését. A Spar esetében például 30-szoros lesz a díjemelkedés.

Az OKSZ elnöke azt is hozzátette, hogy a megemelt felügyeleti díj veszteségbe taszítja a társaságok magyarországi egységeit, majd a Parlament előtt fekvő új javaslat emiatt bünteti ezeket a cégeket.

Ez azt jelenti, hogy magyarországi működésüket lehetetlen lesz fenntartani

- fogalmazott Vámos a hírügynökségnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha egy cég egy másik országban fektet be és alkalmaz embereket, akkor nem szokás az egyik pillanatról a másikra kihúzni a vállalatok lába alól a szőnyeget

 - érzékeltette a helyzet súlyosságát.

A hírügynökség cikke idézi a javaslat indoklását, miszerint ez a magyarországi élelmiszergyártók és kereskedők érdekében született. A külföldi cégek ugyanis a veszteséges működésükkel kiszorítják a hazai vállalkozásokat a piacról, a kormány szerint.

Azt is megjegyzi a Reuters, hogy a hazai üzletláncok nem tartoznának a törvény hatálya alá, mivel ezek franchise modellben működnek. A kormány nem részletezte, hogy az így működő láncokat hogyan szabályozná.

Címkék:
vállalkozás, bolt, oksz,