Nem fizetnek az ügyvédnek a devizaperben vesztes bankok

Magyar Nemzet2014. szeptember 11. 09:31

A Quaestor Jelzáloghitel Zrt. felszámolását kezdeményezte egy devizahiteles-ügyvéd, miután a pénzintézet jogerős bírósági határozat ellenére sem fizette ki ügyfele jogi képviselőjének a megítélt munkadíjat. Az ügyvéd lépésére a Quaestor azonnal fizetett. Némethi Gábornak további három bank tartozik, velük szemben végrehajtási eljárást indít - írja a Magyar Nemzet.

Több pénzintézet jogerős ítélet ellenére sem hajlandó kifizetni az adósa jogi képviselőjének megítélt ügyvédi munkadíjat. A bankok többnyire arra hivatkoznak, hogy hiába nyerte meg a devizahitelpert az adós, a tartozás nem szűnt meg, így az ügyvédi munkadíjat beszámítják a fennmaradó követelésbe. Csakhogy a jogerős ítélet kimondja, köteles fizetni a bank, ráadásul mivel a szerződés érvénytelen, nincs is végrehajtható követelés, ebbe semmiképp nem számolható bele az ügyvédi munkadíj.

Mivel a Quaestor Jelzáloghitel Zrt. nem fizetett neki, Némethi Gábor kezdeményezte a pénzintézet felszámolását. Az erről szóló bírósági iratot meg is küldte a banknak, amely néhány nap múlva levélben reagált. Az ügyvéd lépése hatékonynak bizonyult, a Quaestor ugyanis azonnal fizetett, s a munkadíj átutalásáról szóló bizonylatot is megküldte. Némethi közölte, további bankok tartoznak neki. Az OTP Faktoring például egymillió forinttal, de az MKB Bank, illetve a Korona Kredit Zrt. sem egyenlítette ki tartozását, pedig már fél éve lejárt a fizetési határidő. Az ügyvéd nyomatékosította, esetükben fizetési felszólítást küldött, és ha ez nem vezet eredményre, akkor végrehajtási eljárást kezdeményez.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper, ügyvéd, otp faktoring, otp faktoring zrt,