Trükközött a pékmulti: lecsapott a NAV

Pénzcentrum2014. július 30. 12:45

Külföldi érdekeltségű vállalkozás pékségeiben tartottak forgalomszámlálást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi ellenőrei, akik a reggeli nyitástól a késő esti zárásig figyelték az eladások számát és értékét. Jelenlétük nem maradt hatástalan, a sütödék online pénztárgépei aznap négyszeres forgalmat jelentettek. A vállalkozással szemben vizsgálat indult.

A Budapesten két pékséget is üzemeltető külföldi érdekeltségű Kft. fennakadt a NAV kockázatelemzési rendszerén, mivel a vállalkozás folyamatosan veszteséges, bevallásaiban ritkán és akkor is csak minimális összegű fizetendő adót vall, dacára annak, hogy borsos áron forgalmazza a péksüteményeket. Az ellenőrök összevetették a bevallásokból nyert információkat az online pénztárgéprendszer adataival, melyek szintén a bevételeltitkolást valószínűsítették. Hogy képet kapjanak a tényleges forgalomról, a revizorok kora reggeltől késő estig felügyelték, hogy a pékségek alkalmazottai minden tételt beüssenek a pénztárgépbe - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Jelenlétük nem maradt hatástalan. Hiába köszöntött már be a nyári "uborkaszezon", az üzletek online pénztárgépei aznap mintegy négyszeres forgalom-, valamint két és félszeres bevétel növekedést jelentettek a NAV rendszerének. Az ügy további érdekessége, hogy az egyik sütöde kínálata a délutáni órákra szinte teljesen elfogyott, mert a műszakos pék - vélhetően az ellenőrzés hírére - nem jelent meg a munkahelyén.

KATTINTS! Magyar kenyerekben is találtak növényvédő szereket

Az eset azért is különösen felháborító, mert a tulajdonosoknak nem volt elég az a nyereség, amit a pékáru árán elértek, jövedelmüket még adóeltitkolással is növelni kívánták. A tényleges adókötelezettségek megállapítására a vállalkozással szemben utólagos adóellenőrzés indult.

Címkék:
ellenőrzés, vállalkozás, NAV, online pénztárgép,