Újabb dolog miatt aggódnak a balatoni szobakiadók

Magyar Nemzet2014. május 12. 10:32

Nehéz helyzetben vannak a szobakiadók az online kassza kötelező használata miatt. Miközben a hagyományos szállodák jó része - hasonlóan a kereskedőkhöz - még mindig nem kapta meg forgalmazójától a megrendelt készüléket, a "zimmer frei" szolgáltatást végzők közül többen töröltették magukat a hivatalos nyilvántartásból, mondván, nem éri meg bajlódniuk az adminisztratív kötelezettséggel. A minisztérium szerint nem lesz fennakadás a nyári szezonban - írja a Magyar Nemzet.

A Balatoni Szövetség legutóbbi gyűlésén arra hívták fel a figyelmet, hogy veszélyezteti a nyári turisztikai szezon indulását, hogy az apartmanok, vendégházak kiadói, a falusi szálláshely-szolgáltatók és a fizetővendéglátással foglalkozó magánszemélyek is kötelesek az adóhatósághoz bekötött online kasszán keresztül jelenteni a forgalmukat, vagy könnyített esetben rendszeres adatszolgáltatást nyújtani az ügyfélkapun keresztül.

A Balaton környéki önkormányzatok azt tapasztalták, a magánszállásadók többsége nem is hallott a kötelezettségről, s amikor tudomást szereztek róla, sokan töröltették magukat a szobakiadói nyilvántartásból. Indoklásuk szerint ugyanis a minimális forgalmuk nem indokolja a jelentős kiadásokkal járó adminisztratív előírást.

A szállodások is elégedetlenek a kasszapiacon uralkodó helyzettel, ugyanis nem csupán a kereskedők, hanem a turisztikai vállalkozások közül is sokan vannak olyanok, amelyek nem kapták meg a támogatási határidőig, vagyis április 30-ig a megrendelt gépet. Jelenleg a szektor vállalkozásainak csaknem a fele nem rendelkezik még az adóhivatalhoz bekötött kasszával.

Címkék:
kkv, szálloda, Balaton,