Pénztárgépek: jelezni kell a NAV-nak, ha a forgalmazó visszatérítette a vételárat

MTI2014. február 21. 18:31

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt kéri azoktól a megrendelőktől, akiknek a forgalmazó visszatérítette a visszavont engedélyű pénztárgépek vételárát, hogy ezt haladéktalanul jelezzék az illetékes igazgatóságnak, ha állami támogatást igényeltek.

A NAV a honlapján közzétett tájékoztatójában ismerteti: az adóhatóság tudomására jutott, hogy a korábban forgalmazott, visszavont engedélyszámú online pénztárgépek egyes megrendelőinek a korábbi forgalmazó visszatéríti a vételárat.

Amennyiben a vételárat teljes összegben visszatérítik, és az adóhatóság az állami támogatás odaítéléséről még nem hozott határozatot, a vételár visszafizetésének tényét a megrendelőnek haladéktalanul jeleznie kell írásban az illetékes adóigazgatóságnak. Ezzel - amennyiben a támogatás kiutalása még nem történt meg - a támogatási kérelem visszavontnak minősül.

Ha a korábbi forgalmazó az online pénztárgép vételárának csak egy részét téríti meg, erről ugyancsak értesíteni kell az adóhatóságot. Ebben az esetben meg kell jelölni, hogy a nyilatkozatban feltüntetett, támogatásként igényelt összegből mekkora összeg maradt fenn.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét. Az indoklás szerint az érintett pénztárgépek - a beépített AEE funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt - lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, rejtett funkciójuk miatt jogsértő célokra használhatók. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány döntése szerint a két érintett forgalmazó károsultjai állami támogatás formájában megkaphatják az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendeltek a NAV honlapján. A követelések átvállalása a nemzetgazdasági tárca korábbi közlése szerint legfeljebb 3 milliárd forintba kerül az államnak, amennyiben minden érintett él a lehetőséggel. A kifizetett összegek egy része, vagy akár egésze a tárca szerint a későbbiekben megtérül, mivel az államnak szándékában áll jogi úton fellépni az érintett forgalmazókkal szemben.

Címkék:
kkv, pénztárgép, online pénztárgép, kasszacsere,