Trafik nélkül maradt települések: szinte vadásszák a jelentkezőket

Népszava2014. február 6. 09:30

Több mint 800 település maradt Nemzeti Dohánybolt nélkül, mivel nincsenek pályázók. A városvezetők elmondása szerint a nemzeti dohánycég szinte könyörög a trafiknyitás érdekében, valamint elképesztő kedvezményekkel próbálja ösztönözni a leendő trafikosokat - írja a Népszava.

Hiába tesz meg mindent a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., hogy március 1-jéig találjanak trafikost azok a városok, ahol még nem nyílt Dohánybolt, a megkeresett polgármesterek elmondása szerint ez nem ilyen egyszerű: aki korábban kisboltosként vagy kocsmárosként árult cigarettát, valószínűleg nemhogy a jelentkezési feltételeknek nem tudna megfelelni, de a szükséges tőkével sem rendelkezik.

Megoldásként azt találta ki az állam, hogy "kijelöléssel" is működhessenek trafikok. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az, akit kijelölnek, nem fizet majd koncessziós díjat, valamint a szigorú trafiknyitási szabályoknak sem kéne megfelelnie. Ráadásul az elkülönítés egy függönnyel is megoldható lenne esetükben. Ez a kiváltságos helyzet ideiglenes lenne, és legfeljebb az ismételten kiírt új, sikeres pályázat szerződésének aláírásáig.

Ugyanakkor nemcsak a magyar, de az európai versenyjog szabályaival is ütközhet a kijelöléses trafikok által teremtett helyzet, és a szabályosan működő trafikok akár pert is indíthatnak a kedvezőbb feltételek mellett nyitott versenytársaik ellen.

 

Címkék:
dohánybolt, kkv, trafik, nemzeti dohánybolt, dohány,