Kasszacsere: kitolhatják a határidőt

Magyar Nemzet2014. január 27. 09:32

Módosulhat az online kasszára történő átállás állami támogatására kiszabott határidő - írja a Magyar Nemzet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, az adóhatóság, az érintett szakmai szervezetek, valamint a pénztárgép-forgalmazók és -gyártók részvételével megtartott rendkívüli ülésen megoldási javaslatok hangzottak el a kialakult helyzetre, különös tekintettel arra, hogy január 31-én lejár a gépek ötvenezer forintos állami támogatására szabott beüzemelési határidő, s a legnagyobb piaci szereplőként jegyzett Alt Cash Kft. az egyik olyan cég, amelynek online kasszájában a korábban már kiadott forgalmazási engedély ellenére utólag adócsalásra lehetőséget adó biztonsági hibát találtak.

Becslések szerint ötvenezer vállalkozás átlagosan 30-60 ezer forintos előleget fizetett már ki a cégeknek a forgalomból váratlanul kivont kasszákért. Akad olyan kereskedő, aki a jóval százezer forint feletti teljes vételárat is átutalta már a forgalmazóknak. Így nagyjából 2-3 milliárd forintnyi összeg az, amelynek visszafizetése egyelőre erősen kérdéses, mivel az Alt Cash Kft. és a forgalmazói engedélytől ugyancsak megfosztott Japan Cash Company Kft. az előlegeket továbbadta a gyártóknak. Ennek következtében mostanra több ezer hibás készülék halmozódik a raktárakban.

A lap információi szerint ugyanakkor a nemzetgazdasági tárca az előleget esetleg elveszítő kereskedők kártalanítására is keresi a megoldás lehetőségét, ám az biztosra vehető, hogy az online kasszára történő átállást segítő állami támogatástól önhibáján kívül, vagyis az engedélyek visszavonása miatt egyetlen vállalkozás sem fog elesni.

Címkék:
kkv, online pénztárgép, kasszacsere,