A zalai baromfifeldolgozó végnapjai: százak kerülnek utcára

Pénzcentrum2013. április 18. 09:34

A veszteséges termelés miatt megszűnik a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. Pacsán. Az üzem már leállt és tart a dolgozók elbocsátása - írja csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

A tulajdonosok a szerdai taggyűlésen döntöttek a cég végelszámolással történő megszüntetéséről - mondta a napilapnak Torda Csaba ügyvezető.

Az üzemben 150 dolgozót foglalkoztattak. Akik korábban felmondtak, megkapták a teljes fizetésüket. A kft. folyószámlahitele viszont lejárt, így a többi dolgozó járandóságát várhatóan a bérgarancia alap terhére fizetik ki - olvasható a napilapban. A csoportos létszámleépítésre május 10-től kerül sor. A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. végelszámolója Somogyi Ferenc, a TM-LINE cég vezetője.

A lap információi szerint a másfél évvel ezelőtt üzembe állított pulyka- és csirkevágásra alkalmas feldolgozó több mint egymilliárd forint adósságot halmozott fel.

A társaságot a baromfitermelők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, valamint a Zala-Cerealia Kft., és az Első Zalai Takarmányipari Kft. alapította. Az alapító termelői körbe eredetileg 90 pulykatermelő és 30 csirketermelő tartozott. A közel 1,5 milliárd forint beruházással létrehozott üzem évente 800 ezer pulyka, és közel 3 millió csirke vágására és feldolgozására volt alkalmas. A beruházáshoz 401 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, és további 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást kapott a cég.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
kkv, munkahelyteremtő támogatás,