2013: a nyugdíjjogosultság felülvizsgálatának éve

Pénzcentrum2012. november 9. 09:03

Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a jövő évi ellenőrzési tervét, amely szerint a fő feladat a nyugdíjak megállapításához szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól; de a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - írja a Napi Gazdaság.

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíj-biztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő, külön vizsgálatot indíthat. Ezek az adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések középpontjában.

A törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot - korosztályról korosztályra haladva -, így válna, ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa. Az adatbázis frissítése évekig tart, első körben, 2015-ig, az 1955-1959 között született, 2015-től pedig az 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése lesz.

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy a nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, jó tízezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Ugyanakkor a biztosítottakra is figyelni fognak, az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíj-megállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során a csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
nyugdíjtörvény,