Újabb tervek a lánctartozások felszámolására

MTI2012. október 26. 09:32

Szakértői szervezet felállításával és büntetőjogi lépésekkel készül megállítani a lánctartozás további növekedését a nemzetgazdasági tárca - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hárompontos intézkedési tervet javasol a kintlévőségekhez való hozzájutás megkönnyítése, az építőipari lánctartozás felszámolása érdekében - tájékoztatta a tárca a lapot.

Felállítanának egy szakértői szervet, amely a megrendelők mellett a kivitelezők és az alvállalkozók kérésére is szakvéleményt adna ki tervezési, építési, illetve a szerződés teljesítésével kapcsolatos kérdésekben. Ebben kifejtené, hogy a vállalkozó eleget tett-e a szerződésből eredő kötelezettségének, amennyiben nem, akkor milyen mértékben teljesített. Ha megrendelő nem fogadja el a véleményt, és nem fizeti ki a vállalkozót, utóbbi bírósághoz fordulhat. A szakértői szerv véleménye ideiglenes intézkedés elrendelésére kötelezné a testületet, így már az ítélet előtt a vállalkozóhoz kerülne a vitatott összeg.

Az NGM szerint a javaslat elősegítheti az építőipari vállalkozások talpra állítását, másrészt ösztönzi a jogkövető magatartást és segíti a jogbiztonságot.

A javaslat büntetőjogi eszközöket is bevetne a lánctartozások visszaszorítása érdekében arra az esetre, ha a felszámoló szándékosan elmulasztja feljelentési kötelezettségét, amikor a számvitel rendje megsértésének bűncselekménye és csődbűncselekmény jut tudomására.

Címkék:
csődbűncselekmény,