Ezért nem gyártanak csúcsminőségű élelmiszereket Magyarországon

Pénzcentrum2012. június 22. 12:32

A magyar élelmiszer-feldolgozók is elő tudnak állítani nyugati mércével mérve kiváló minőségű élelmiszereket, de ezekre olyan kevés a kereslet, hogy abból egy cég nem tudja fenntartani magát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

A magyar élelmiszeriparban vannak a legmodernebb gépsorokkal rendelkező üzemek, de vannak olyanok is, amelyek éppen csak megfelelnek a higiéniai és élelmiszer-biztonsági minimumnak - nyilatkozta az InfoRádiónak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.

A szakember úgy véli, a magyar élelmiszer a több évtizedes igen szigorú előírásoknak köszönhetően átlagosan jobb minőségű, mint a környező országok élelmiszerei, a kiemelkedő minőség mégis gyakran hiányzik a kínálatból.

Ezt azzal magyarázta, hogy "a magyar élelmiszeriparban dolgozó vállalkozók nem bolondok": nem azért nem gyártanak nagy mennyiségben rendkívül magas követelményeknek megfelelő terméket, mert nem tudnak, hanem azért, mert nem tudják azokat eladni. A magyar élelmiszeriparnak nagyrészt kell elsősorban kiszolgálnia.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke elmondta: a legjobb minőségű termékek fogyasztása évről évre visszaesik, és mivel nincs fizetőképes kereslet, az export lehet a megoldás, de a legfontosabb piac a hazai - fűzte hozzá.

Címkék: