Ettől félnek a fejlődő kisvállalkozások

Pénzcentrum2012. június 12. 13:15

Alig fél év leforgása alatt 27 százalékról 33 százalékra nőtt azoknak a KKV-knak az aránya, amelyek a következő 6 hónapban esélyt látnak tevékenységük bővítésére. A cégek negyede kifejezetten technológiai jellegű fejlesztést tervez, amelyben kulcskérdés a bankhitel. Az ilyen beruházást tervezők 54 százaléka gondolja úgy, hogy szüksége lesz hitelre.

A kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy most kell új beruházásokat, fejlesztéseket megvalósítani, ha jobban ki akarják használni a gazdasági helyzet javulásában rejlő lehetőségeket. Az OTP KKV Konjunktúra Index legutóbbi adatai szerint a cégvezetők 33 százaléka lát esélyt vállalkozása bővítésére a következő fél évben, 26 százalékuk pedig kimondottan technológiai fejlesztést tervez.

A magyar gazdaság növekedése szempontjából is kulcskérdés, hogy ezek a vállalkozások hitelhez jussanak, hiszen a technológiai fejlesztést tervező cégek több mint fele (54%-a) ezt bankhitelből szeretné majd megvalósítani. A hitellehetőségek jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók értékelése szerint a beruházásokat ma közepes mértékben (1-5-ig terjedő skálán 3,0 az átlagos értékelés) hátráltatják a finanszírozási nehézségek, ugyanakkor legnagyobb mértékben a bizonytalan jövőt jelölték meg a válaszadók (3,5 átlagérték).

A cégvezetők számára kiszámíthatatlan makrogazdasági folyamatokat jól illusztrálja, hogy jelentősek a félelmek az euró-forint árfolyamának alakulásától. A válaszadók relatív többsége, 44 százaléka, 300-319 forintos átlagos euro-árfolyamot valószínűsít a következő félévre, 22 százalékuk számít 320-339 forintos, további 7 százalékuk pedig ennél is magasabb euró-árfolyamot vár. Ezzel szemben 24 százalék szerint az euró-zóna közös fizetőeszközének ára 280-299 forint lesz, míg 3 százalék ennél is nagyobb mértékű forinterősödésre számít. A forint árfolyamának változása a vizsgált vállalatok négyötödét érinti.

"A mérések is jól mutatják a bankok hitelezési tevékenységének jelentőségét. Az OTP Bank tisztában van az ezzel járó felelősséggel, így nem csak forrás, hanem szándék is van a vállalkozások működési nehézségeinek áthidalására, de az új beruházások finanszírozására is. Ezt mutatja, hogy 2012 első negyedévében közel másfélszer nagyobb összértékben kötöttünk a vállalkozásokkal új hitelszerződést, mint 2011 hasonló időszakában" - hangsúlyozta a kutatás eredményeivel kapcsolatban Csonka Tibor ügyvezető igazgató.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem mellesleg Csonka Tibor cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a bankoknál általában nehézséget okoz a kis-és középvállalkozások finanszírozása. Sokan már ajánlatot sem kérnek bankjuktól, mert azt olvassák a hírekben, vagy egyes pénzintézeteknél néha személyesen is azt tapasztalhatják, hogy a válság miatt bonyolultabb hitelhez jutni. Az ügyvezető igazgató tehát arra bíztatja a cégvezetőket, hogy ne legyenek lemondóak a külső források bevonását illetően.

 

Címkék: