Visszaküldheti Brüsszel a magyar termék rendeletet

Magyar Hírlap2012. április 18. 09:06

Régóta Brüsszelben van a Magyar Termék rendelet, de a beterjesztésre küldött bizottsági válaszlevél szerint aligha hagyja jóvá az uniós testület az eredetmegjelölésre szolgáló logó használatát - írja a Magyar Hírlap.

Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerint az Európai Bizottság főleg azt nehezményezi a kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy a logóval befolyásolnánk a fogyasztói választást. "Ez természetes, hiszen a megjelölés célja, hogy felhívja a vásárló figyelmét arra, a termék valóban magyarországi alapanyagokból, magyar munkaerő által készült" - jelentette ki a főosztályvezető.

Szerinte akkor sem úszik a tervezet, ha az uniós testület elveti a beterjesztést, civil szerveződés ugyanis bármikor bevezethet önkéntes termékmegjelölést.

A rendelettervezet szerint a teljes mértékben magyar alapanyagból készült, hazai feldolgozású áruk kapják meg a Magyar Termék védjegyet, azon áruk pedig, amelyek alapanyaga többségében hazai, a Hazai Termék megnevezést használhatják. Vannak azonban olyan termékek is, amelyhez az alapanyagok itthon nem szerezhetőek be, ebben az esetben a Hazai Feldolgozás szerepel majd a csomagoláson.

 

Címkék: