A kiszámíthatatlanság óvatosság teszi a cégeket

Pénzcentrum2012. március 30. 09:33

Amennyiben a most folyó nagy német autóipari beruházásokat leszámítjuk, látható, hogy a hazai vállalkozói szféra aktivitása egyelőre az amortizálódott eszközök pótlására, cseréjére szorítkozik. Érdemi fordulat ezen a téren a következő két évben nem is várható - jelezte Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője az intézmény inflációs előrejelzésének tegnapi bemutatóján - írja a Népszabadság.

A fordulat késésének két lényegi oka van: nincs igény és nincs pénz. A világgazdaság lassulása, ezen belül is kiemelten a fő felvevőpiacunknak számító euróövezet megtorpanása miatt olyannyira beszűkült a kereslet, hogy annak kielégítésére a meglévő kapacitások is elegendők. Az igények csökkenésében oroszlánrésze van az adósságválság okozta költségvetésikiadás-lefaragási kényszernek. A versenyszférában csak azokban az országokban tudnak kimutatni markáns előrelépést, ahol a feldolgozóipari export húzza a gazdaságot.

Ami a pénzt illeti, ennek hiánya nemcsak a lakosságot, hanem a fejlesztésekkel kacérkodó vállalkozásokat is érinti, hiszen a beruházások megvalósítása - normális esetben - banki finanszírozással történik. Csakhogy a bankok hitelezési hajlandósága és képessége az utóbbi időben látványosan romlott. Főként Magyarországon, ahol a válságadó mellett a végtörlesztés különféle változatai sokkolták a bankszektort.

Gazdaságkutatók szerint a beruházások felpörgetésének egy biztos katalizátora van: ez pedig a hosszú távon kiszámítható gazdaságpolitika. A kormány unortodox és viszszamenőlegesen alkalmazott módszerei révén elvesztegetett befektetői-beruházói bizalom visszatérése időigényes folyamat. Az elemzők mindenesetre nem számítanak beruházási boomra csak attól, hogy a kormány - ígérete szerint - jövőre kivezeti a fejlesztésekben korábban élenjáró iparágak szereplőit sújtó válságadókat.

Címkék:
unortodox, unortodox gazdaságpolitika,