Na ezért ilyen olcsó a holland paradicsom

Pénzcentrum2012. március 23. 16:33

Az elmaradt fejlesztések miatt egyre nagyobb versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők, ezért a hazai zöldség és gyümölcs helyett az olcsó külföldi termékek előnyösebb helyzetben lehetnek - derül ki  a Kossuth rádió összefoglalójából. 

35 százalékkal növekedtek idén a zöldségtermesztők költségei, ezért többen inkább visszaadják az őstermelői igazolványukat. Sokan csökkentik kertészetük méretét, és akadnak, akik abba is hagyják a munkát.

Román Istvánné és férje 33 éve foglalkozik fóliás zöldségtermesztéssel Kerecsenden. Paradicsomot, paprikát termesztenek. Amióta azonban megjelentek a külföldről behozott olcsó zöldségek, a költségeiket is alig fedezi, amit el tudnak adni. A három fóliasátorból egyet lebontanak, a kert végén mázsaszám rohad a komposztra dobott eladatlan zöldség.

Mindennek emelkedik az ára - a gázé, a vetőmagé, a növényvédő szereké - miközben csak áremelés nélkül vagy a korábbinál is kevesebbért tudják eladni a zöldséget - mondta a rádiónak a termelő, hozzátéve: azért lehet Hollandiából fillérekért behozni a paradicsomot, mert ott "a gáz is fillérekbe kerül", míg idehaza még a lakossági gázárnál is többet fizet, ha valaki így fűti a fóliasátrat. Elkeseredve megjegyezte, az őstermelő még munkanélkülire sem mehet el.

Európában nő a termesztő területek, növényházak nagysága, és a Nyugaton végrehajtott technológiai fejlesztések miatt egyre nagyobb versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők. Bécs környékén az összes primőr árut a bécsi fóliások állítják elő, a fejlesztések révén egy 7 hektáros fóliás területen 36 ember dolgozik egész évben. Az Észak-Afrikából érkező árudömpingre egyébként ők is panaszkodnak árlenyomó hatás miatt.

Címkék:
lakossági gázár,