Mégsem kell a munkáltatónak fizetni a helyi utazási bérletet?

Pénzcentrum2012. március 8. 12:07

Kivenné a munkáltatók számára előírt kötelező utazási költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket a személyszállításról szóló törvényjavaslatból Fónagy János és Völner Pál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) két államtitkára országgyűlési képviselőként nyújtották be a munkáltatók és a szakszervezetek által is kifogásolt rendelkezést módosító indítványt.

Sokkolta a munkáltatókat az egy héttel ezelőtti felismerés, hogy a személyszállításról szóló törvény szerint július 1-től kötelező lenne megtéríteniük a közigazgatási határon belül (helyben) lakók munkába járási költségeit is. Jelenleg kormányrendelet szabályozza a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítést. Eszerint csak a belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán, a helyközi (távolsági) autóbuszjáraton, az elővárosi buszon, a HÉV-en, a menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven történő utazás költségeinek a 86 százalékát kell a munkáltatóknak állniuk.

Ráadásul a törvényjavaslatban felső összeghatár sem szerepel. Így például a fővárosban éves szinten munkavállalónként több mint 101 ezer forint lenne a kötelező többletköltség a vállalkozások számára.

Az államtitkárok módosító indítványukban azt kezdeményezik, hogy a törvény mindössze annyit rögzítsen, hogy "a munkáltató a munkavállaló személyszállítási közszolgáltatás igénybevételével történő munkába járásának költségeihez utazási költségtérítést nyújt". Javaslatuk szerint a munkába járással összefüggésben utazási költségtérítésre jogosultak körét, a költségtérítés számítását, a számítás során figyelembe vehet ő költségeket, továbbá a költségtérítés mértékét és az igénybevétel jogosultsági feltételeit továbbra is a kormány szabályozná rendelet formájában.

A módosítás egyben azt is jelentené, hogy 2012-ben nem változnának a munkáltatói költségtérítés szabályai - áll a módosító indítvány indoklásában. Lehetőség lenne ugyanakkor arra, hogy a törvényjavaslatban szereplő egységes jegy- és bérletrendszer bevezetése esetén az érintettek bevonásával sor kerüljön a munkáltatói költségtérítés rendszerének átfog ó felülvizsgálatára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
völner pál, volner jános,