142 milliárd forintot bukhat Magyarország - lassulhatnak a közlekedési fejlesztések

Pénzcentrum2012. február 22. 12:08

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit - közölték szerdán Brüsszelben.

A források felfüggesztésére 2013. január elsejével kerülne sor, ez a 495 millió eurós összeg 142 milliárd forintnak felel meg. Magyarországot egy 2006-os EU-s rendelet alapján büntethetik most, amit eddig soha egyik túlköltekező országon sem kértek számon, azonban az új, szigorú és a hatos csomag szellemiségéhez illeszkedő felfogás leporolta a paragrafusokat.

Mi az a Kohéziós Alap?

A kohéziós alap - amelyből származó támogatásokat most felfüggesztik - egy strukturális pénzügyi eszköz, amely 1994 óta segít a tagállamoknak csökkenteni a gazdasági és szociális különbözőséget, és stabilizálni gazdaságukat. Az alap a környezetvédelemmel és közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos főbb projektek támogatható kiadásainak legfeljebb 85 százalékát finanszírozza. Ez megerősíti az EU-n belüli kohéziót és szolidaritást.

A Kohéziós Alap az alábbi területeken finanszíroz tevékenységeket:

- transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztése, ezen belül olyan projektek, melyek az Unió által kijelölt elsődleges fontosságú európai érdekeket szolgálják;

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- környezetvédelem, mely területen a Kohéziós Alap az energiafelhasználásra és a közlekedésre irányuló projektekhez is hozzá tud járulni, amennyiben azok a környezetvédelem szempontjából egyértelmű hasznot eredményeznek: energiafelhasználás hatékonysága, megújuló energiaforrások alkalmazása, vasúti közlekedés fejlesztése, az intermodalitás támogatása, a tömegközlekedés fellendítése.

A 2007-2013-as időszakban az alábbi országok jogosultak a Kohéziós Alap támogatására: Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

Címkék: