Novembertől jegyezhető a CIB Aranytartalék Tőkevédett Alap (x)

Pénzcentrum2011. november 13. 00:02

Válságos időszakokban, amikor sok minden bizonytalanná válik, felértékelődik az arany szerepe. Manapság szemtanúi lehetünk annak, hogy jól menő vállalkozások, sőt államok kerülnek csőd közelbe, az árfolyam-ingadozás beláthatatlan bizonytalanságot szül, így nem csoda, hogy akinek lehetősége van rá, az valami kézzel fogható, ősidők óta értékálló eszközbe szeretné fektetni a pénzét; például aranyba.

Most is ilyen időket élünk, és az arany iránti megnövekedett érdeklődés nemcsak a magánbefektetők körében érzékelhető, hanem a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy - több mint két évtized után - tavaly először a világ jegybankjainak összesített aranykereslete meghaladta az eladásaikat. Kína aranykereslete például az ezredforduló óta éves átlagban 14 %-kal, Indiáé 13%-kal nőtt. Ugyanakkor a kereslet növekedésével nem tud lépést tartani a kínálat bővülése, és ez az arany árának emelkedéséhez vezethet.

Nem kétséges, hogy most érdemes megfontolni az aranyba történő befektetés lehetőségét, de vajon biztos-e, hogy a befektetési arany fizikai megvásárlása a legjobb megoldás? A tárolásból, jutalékokból jelentkező plusz költségek és az arany árának esetleges változása miatt a befektetési szakértők a fizikailag birtokolt arany helyett inkább azokat a befektetési alapokat ajánlják, amelyek mögött nemesfém áll.

"Ezen befektetői igények kielégítésére indítottuk a novembertől jegyezhető CIB Aranytartalék Tőkevédett Származtatott Alapot. Az volt a szándékunk ezzel az új, aranyra és ezüstre alapozott befektetési termékkel, hogy minden olyan hátrányt kiküszöböljünk vele, amely az arany fizikai birtoklása esetén fennállhat - mondja Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója. - Fontos volt, hogy már viszonylag kisebb, 100 000 forintos összeggel is jegyezhető legyen, és hogy a CIB teljes fiókhálózatában elérhetővé tegyük. A befektetés mögött tőzsdei minőségű nemesfém áll, amelynek tisztaságához kétség sem férhet. Ugyanakkor nem szükséges plusz költséget fordítani a fizikai arany megvásárlásával járó szállításra és az őrzésre sem. De talán a tőkevédettség a legfontosabb; azaz két év múlva akkor is hozzájutnak a befektetők a tőkéjükhöz, ha időközben esetleg az arany ára lefelé indulna, és nem érné el a kiindulási értéket. A hektikus árfolyam ingadozás esetleges negatív hatását pedig az indulástól mért negyedéves hozamok átlagolása hivatott kiegyenlíteni, így a ténylegesen elérhető hozam nem egy időpillanatban fennálló értéktől, hanem 8 hozam átlagából tevődik össze."

További előnye a CIB Aranytartalék Alapnak, hogy amennyiben a befektetők Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) vagy Nyugdíj-előtakarékossági Számlán (NYESZ) helyezik el, akkor - a törvényi feltételek teljesülésével - akár kamatadó-mentességet is élvezhetnek megtakarításuk után.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű. Az alaptájékoztatóját, kezelési szabályzatát, rövidített tájékoztatóját, portfólió jelentését, éves, féléves jelentéseit forgalmazási helyeinken és a www.cib.hu, illetve a www.cibalap.hu internetes oldalainkon tesszük elérhetővé Az alap rövidített tájékoztatója tartalmazza mindazon információkat, amelyeket a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. (tev. eng. sz.: PSZÁF III/100.036-4/2002.) a pénzügyi eszközökről, az ügyletről és a díjakról szóló tájékoztatás során köteles megadni. A hozamokra vonatkozó megállapítások a normál piaci viszonyok melletti teljesítményt jelzik, de nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményre. Az alap hozamadatai magyar forintban kerülnek megállapításra, felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az egyes valuta- vagy devizanemek közötti átváltás befolyásolja az alap által elért eredményt.
Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, befektetési vagy adótanácsadásnak, kizárólag a figyelem felkeltése a célja. Részletes információk a http://www.cib.hu/befektetesi_alapkezelo/cib_alapok/cib_aranytartalek_alap/index oldalon olvashatóak.


(x)

Címkék:
me too,