Kihasználatlan digitális eszközök: lemaradásban a KKV

MTI2011. október 25. 17:51

Az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) nem használják ki a digitális világ előnyeit - állítja az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatása, amely ennek miértjeire is választ keres. A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezetének 2011 harmadik negyedévében végzett vizsgálata 661 európai válaszadó véleményét veszi figyelembe.

Az MTI-hez is eljuttatott felmérési eredményekből kiderül, hogy a kisvállalkozások, habár kézenfekvő megoldás lenne a költségek lefaragására, nem használják ki a digitális világból fakadó előnyöket, a modern technológiák adaptálása elsősorban az információ hiánya és az online biztonságból fakadó kockázatok miatt hiúsul meg.

Az ACCA szerint négy informatikai megoldás és szolgáltatás játszhat kulcsszerepet a jövőbeni versenyképesség fenntartásában az európai kkv-k körében; úgymint az e-kereskedelem, e-számlázás, a közösségi hitelezés és az úgynevezett cloud computing.

A kutatásból kiderül, hogy a cloud computing - interneten elérhető távoli szerverek - előnyei és lehetőségei továbbra sem világosak a kis- és közepes méretű vállalkozások számára. A válaszadók csaknem fele (48 százalék) még csak nem is hallott a fogalomról.

Az elektronikus számlázás elterjedtsége az európai országok között szintén meglehetősen alacsony. Becslések szerint évente a vállalkozások között megforduló számlák mindössze öt százaléka kerül kizárólag elektronikusan kiszámlázásra. A magyarországi és a kelet-európai ACCA tagok a magas árat és az állami ösztönzés hiányát jelölték még meg gátló tényezőnek.

A személyközi hitelezés az egyes személyek között közvetlenül, a klasszikus pénzintézetek közvetítése nélkül létrejövő pénzügyi tranzakciók egy lehetősége, a közösségi kölcsön lehetővé teszi, hogy a felek akár az interneten találjanak egymásra. A kis- és közepes vállalkozások számára ez egészen egyedi finanszírozási lehetőség lehetne, azonban a felmérés egyértelműen rámutat, hogy a válaszadók többsége (55 százalék) még csak nem is hallott erről a lehetőségről, ráadásul egyetlen szakértőt sem tudnának megnevezni, aki jártas lenne a témában.

Több mint egy évtizede tart az internet térhódítása, azonban a teljes európai kereskedelemnek alig 2 százalékát teszi ki mindössze az elektronikus kereskedelem. A felmérésben résztvevők többsége a fogalommal ugyan tisztában van, azonban így is csak minden harmadik válaszadó (35 százalék) érzi úgy, hogy kellően jártas a témában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány alapján az ACCA arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális megoldások előnyeiről jelenleg nem rendelkeznek elegendő információval a kkv-k, ezért az oktatás és népszerűsítés kiemelt feladata lenne az érintetteknek. További gát az ACCA szerint, hogy az online biztonság kérdésköre továbbra sincs tisztázva. A kutatásból kiderül, hogy a legtöbb esetben továbbra is bizalmatlanok a kisvállalkozások az elektronikus tranzakciókkal kapcsolatban, és továbbra is alapvető tévhitek fűződnek az internethez.

Az ACCA rámutat, hogy a regionális különbségeket is figyelembe kell venni az ösztönző programok kidolgozásánál. A felmérésből jól látható például, hogy míg a skandináv országok szívesebben használják az elektronikus számlázást, addig ez a kelet-európai országokban még kevéssé elterjedt. Fontos, hogy a későbbi irányelvek kidolgozásakor figyelembe vegyék a szakemberek - például könyvelők - véleményét is.

"Az európai döntéshozóknak ideje felismerniük, hogy többet kell tenniük a kkv-k körében a digitális technológiák elterjedéséhez" - hívta fel a figyelmet Kateøina Bene¹ová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. "A kisvállalatok bevonása és mobilizálása kulcsfontosságú tényező az európai versenyképesség fenntartásához. A bankoknak, a törvényalkotóknak, valamint az Európai Uniónak is kiemelt szerepe van a figyelemfelkeltésben."

Címkék: