Új bolt jön Budapestre: szembeszáll a multikkal

Pénzcentrum2011. október 9. 15:06

A tervek szerint Magyarországon is terjeszkedne az a hálózat, amely hagyományos székely termékek népszerűsítésére, forgalmazására jött létre. A cél, hogy kis családi vállalkozások fogjanak össze, és helyben dolgozzák fel a helyi alapanyagokat.

Harmadik alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a hagyományos székely termékek őszi vásárát, amelyre az idén is több száz termelőt várnak a szervezők. A Hargita megyei tanács és annak vidékfejlesztési egyesülete, valamint a Hargita Megyei Agrárkamara közösen szervezi meg október 7-én és 8-án a vásárt.

Várhatóan hagyományos házi kolbászt, sonka, sajt- és péktermékeket, zöldséget, gyümölcsöt, méhészeti termékeket, erdei gyümölcsből készült szörpöket, lekvárokat és befőtteket fognak árulni a termelők, de a székelyföldi hagyományos kézműves termékek sem fognak hiányozni. Az érdeklődők megtekinthetik a kézműves termékek készítését, valamint sajtmustrán és borbemutatón is részt vehetnek.

A megyei önkormányzat azért karolta fel ezeknek a vásároknak a megszervezését, mert Székelyföld egyik fejlesztési lehetőségét az idegenforgalom és a mezőgazdaság összekapcsolásában látják - mondta az MTI-nek Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke. A megyei tanács szorgalmazza, hogy sok családi vállalkozás alakuljon Székelyföldön, és így minél több embernek legyen munkahelye, megélhetése. A megyei önkormányzat hosszú távú célja, hogy ezek a kis családi vállalkozások fogjanak össze, és helyben dolgozzák fel a székelyföldi növényi és állati eredetű termékeket. A termelők ugyanis plusz bevételtől esnek el, ha a nyersanyagot értékesítik.

A helyi családi vállalkozások ösztönzése érdekében Hargita és Kovászna megye önkormányzata korábban létrehozta a székely termék védjegyet, amelyet a termelők bizonyos feltételek teljesítésével szerezhetnek meg. Jelenleg félezer termék esetében bocsátanak ki ilyen védjegyet, de ezek számát lehet még bővíteni, hiszen az élelmiszereken kívül kézműves termékekre vagy akár szolgáltatásokra is kiterjeszthető a rendszer. A védjegy bevezetésével azt akarják elérni, hogy a székelyföldi kistermelők hatékony módon, szervezetten kijuthassanak a piacra, és az összefogásuk révén akár a multinacionális cégekkel is felvegyék a versenyt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Borboly Csaba szerint arra törekednek, hogy a régióban fogyasszák minél többen a székely termékeket, ebben segítenek ezek a vásárok. A terveik között szerepel székely termék bolthálózat létesítése, hosszú távon pedig cél az, hogy ezek a termékek Bukarestbe, sőt Budapestre is eljussanak.

Címkék: