Haldoklik a legendás magyar cég: mások is retteghetnek?

Pénzcentrum2011. május 19. 10:24

Minden jel szerint újabb legendás magyar cég tűnik el a süllyesztőben: a Főfotó kft. 1949-ben jött létre, 2011. májusában pedig végelszámolást indítottak ellene.

A több mint negyven Főfotó-tulajdonú üzletből és nagyjából száz franchise-rendszerben működtetett boltból álló Photo Hall-hálózatot működtető Főfotó Kft. az 1949-ben alapított Fővárosi Fotóipari Vállalat átalakításával jött létre 1991 őszén.


Fotó: retronom.hu


Az ÁVÜ már abban az évben privatizálta is, többségi tulajdonosa a svájci Porst Holding AG lett, kisebbségi tulajdonosként a kilencvenes évek második feléig tulajdonosa volt a fővárosi önkormányzat is. A Porst Holding 1996-ban a belga Spector Photo Group érdekeltségébe került. Ennek egyik cége a Photo Hall-csoport, amelyhez a Főfotó saját és franchise üzleteivel 2002-ben csatlakozott - írta az Index.

A társaságot 2009 nyarán vásárolta meg a Főfotó Holding Kft.-n keresztül a menedzsment - külső befektetők bevonásával -, azóta száz százalékban magyar cégként működött. A cég a Főfotó Holdingot tulajdonló két vállalkozáson keresztül hat magyar magánszemély tulajdonában van.

Az Főfotó május első napjaiban bezárta a Photo Hall-hálózathoz tartozó üzleteit, Miskolcra helyezte át székhelyét, és megindította a cég megszüntetését eredményező végelszámolást. A működése utolsó időszakában havi 20 milliós mínuszt termelő cég hitelezői az ingatlanok eladásából remélhetnek pénzt.

Az Index úgy tudja, a cégnek a 2008-ban kirobbant válság hatására évről évre csökkent a forgalma, tavaly azonban egyetlen év alatt a piacainak nagyjából a felét elveszítette. A cég menedzsmentje azért határozta el tíz napja a bolthálózat bezárását, mert az utóbbi időkben már nem szállítottak a beszállítók, nem volt árukészlet a boltokban, és a cégvezetők meg akarták előzni, hogy egyik hitelezőjük felszámolási kérelmet nyújtson be ellenük.

A dolgozók már a május elején esedékes áprilisi bérüket sem kapták meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mások is jöhetnek

Több közepes (illetve a közepesnél nagyobb) kereskedelmi lánc lesz kénytelen csődvédelembe menekülni, ha nem tér magához a kiskereskedelmi piac. Jellemzően a plázák üzletei vannak veszélyben - tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap szerint recessziós időszak alatti gyors növekedés egészségtelenül hathat a közepes és annál valamivel nagyobb kereskedelmi hálózatokra. A legnagyobb veszélyhelyzetet az okozza, hogy az elmúlt években több bevásárlóközpont is épült (főleg vidéken), ez pedig a kereskedőket a versenyben maradásra kényszerítette. A piac azonban nem igazolta vissza a forgalmi elvárásokat.

Leginkább a hazai tulajdonú vállalkozások veszélyeztetettek, mert nincs elegendő tőkéjük az árukészlet fél éves finanszírozásához, a lekötött készletek pedig felboríthatják pénzügyi egyensúlyukat.

 

Címkék: