Kevés az új befektető a kkv szektorban

Pénzcentrum2010. december 1. 13:02

Tavaly a kis-és középvállalkozói szektorba befolyt 22 milliárd forintnyi friss tőkebefektetésből mindössze 1,6 milliárd forint érkezett új befektetőktől, ami durván harmada az előző évinek. A Start Tőkegarancia Zrt. által készített felmérés szerint a tőkebefektetések nagy része a mikro-vállalkozásokba ment.


Az Opten adatbázisa alapján készült vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 2009-ben 360 társaságban közel 22 milliárd forint értékben valósult meg tőkeemelés, és a forrás az esetek többségében a meglévő tulajdonosi körből érkezett. A külső tőkebevonás a korábbi évekhez viszonyítva számszerűen és értékileg is jelentősen csökkent. 

A tavalyi évben kevés volt a 100 millió forint feletti befektetés, az ügyletek mindössze 10 százalékát tették ki, így az átlagos befektetés értéke közel a felére mérséklődött. 

Az ágazatokat nézve elmondható, hogy a kereskedelmi vállalkozásokba irányuló befektetések jelentős mértékben megcsappantak, miközben a mezőgazdasági szektor népszerűsége növekedett. Komoly gondot jelent azonban, hogy kimondottan kevés tőke áramlott a kutatás-fejlesztési területekre.

A régiókon belül Közép-Magyarország áll a legjobban, értékben (27%) és darabszámban (37%) egyaránt, majd a dunántúli és az alföldi régiók következnek. Észak-Magyarországon gyakorlatilag nem realizálódott tavaly befektetés.

A Start Tőkegarancia Zrt. mai tájékoztatón elhangzott: a hazai kkv-k vállalkozói kedve meghaladja ugyan a környező piacok szintjét, viszont kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, mint a fejlett piacokon. Fontos hátránya a fejlődésnek a magyar vállalkozások átláthatatlansága (a fekete könyvelés és foglalkoztatás), az idegen nyelv és üzleti ismeretek hiánya, illetve az EU szabályozás ismeretei sem állnak rendelkezésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2010-ben a vállalkozásokat segítve új finanszírozási elem jött létre. Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram az öt évnél fiatalabb cégek számára biztosít 45 milliárd forintos forrást, nyolc kockázati tőkealapon keresztül, tőkebefektetés formájában.  A várakozások szerint jövőre, a JEREMIE alapok létrejöttével többszörösére növekedhet a kkv-kba irányuló tőkebefektetés nagysága.


Címkék: