Praktiker: hatalmas bukta volt a tavalyi év! Szenvednek a barkácsboltok

Orosz Márton2010. május 27. 10:22

2009 volt a Praktiker legnehezebb üzleti éve, mióta 12 évvel ezelőtt belépett a magyar piacra - mondta Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató az áruházlánc mai sajtótájékoztatóján. Az egész barkácsszektor szenved.

Az ingatlanpiac zuhanásával drasztikusan visszaesett az építkezési, renoválási kedv, a támogatások megvonása pedig tovább nehezítette a barkácsáruházak helyzetét Magyarországon. A negatív külső környezet hatására a Praktiker 41,8 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el 2009-ben, szemben a 2008-ban elért 50,2 milliárd forintos eredménnyel.

Az ügyvezető szerint lehetett volna rosszabb is a tavalyi év: jól érzékelhető ugyanis a vásárlóerő folyamatos gyengülése, például egyre többen vannak olyanok, akik 1000 forint alatti vásárlásra térnek be a barkácsáruházakba. Karl-Heinz Keth nem számít gyors javulásra: a 2010-es év felénél tartva továbbra is érzékelhető a visszaesés. Egy év alatt nagyjából száz fős elbocsátásra volt szükség.

A súlyos visszaesést új áruháznyitással és a marketing-eszköztár folyamatos frissítésével próbálta kompenzálni a barkácslánc. Áprilisban Esztergomban nyitották meg 20. áruházukat: a 2 milliárdos beruházással felépített új bolt a szlovák vásárlóerőre is épít, forgalma pedig 40%-kal haladja meg a többi Praktikerét. A tervek szerint a lánc a következő 2-3 évre további expanziót tervez.

A menedzsment komoly eredmények értékeli az online vásárlásra is lehetőséget adó webshop működését: a márciusában indított online áruházat év végéig 1,7 millió egyedi látogató kereste fel, és egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen vásárlási formákra. Az új "áragresszív" reklámkoncepció pedig egyrészt a termékskála minél szélesebb bemutatására, másrészt pedig a versenyképes árak bemutatására törekszik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék: