Figyelem! Változik az adóbevallás és a nyilvántartás

Pénzcentrum2010. január 27. 10:17

Az új áfaszabályok következtében a korábbinál részletesebbek lesznek az áfabevallások, emellett a nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok is több adatot tartalmaznak majd.

Az áfabevallások és a közösségi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok az új évben kismértékben átalakultak. A változás abból ered, hogy ez évtől a közösségen belül a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatásnyújtás is áfa nélküli ügylet lesz - főszabályként. Ennek fényében bizonyos ügyleteket a korábbi gyakorlattól eltérően külön leválasztva kell szerepeltetni mind a bevallásban, mind az összesítő nyilatkozatokban. Így külön kell szerepeltetni a közösségbe irányuló és az onnan igénybe vett szolgáltatásokat és ismét külön a harmadik országba irányuló és onnan igénybe vetteket - írta a Napi Gazdaság.

A közösségi ügyleteken belül elképzelhető, hogy emellett újabb elkülönítést kell alkalmazni. A szabályozás ugyanis főszabályként azt tartalmazza, hogy egy közösségi szolgáltatás ott adózik, ahol azt igénybe veszik - korábban általánosan a nyújtó székhelye határozta meg, hogy milyen áfát kellett alkalmazni.

A főszabály alól azonban egy sor szolgáltatás kiesik, vagy azért, mert azt csak hosszabb átmenettel vezetik be, ebbe a körbe tartozik például a telekommunikációs szolgáltatás, amely csak 2015-től adózik az igénybevevő székhelye, tartózkodási helye szerint, vagy azért, mert speciális szabályok vonatkoznak rá. Tipikusan ebbe a kategóriába tartozik az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások köre - például a fenntartás, hasznosítási tanácsadás -, itt ugyanis az ingatlan fekvése határozza meg az áfafizetés helyét.

Az igénybevétel határozza meg a bérelt autók kezelését is, itt azonban különbséget tesz a szabályozás a rövid távú ügyletek és a hosszú távú bérlet között. Előbbi esetben - tipikusan ilyen a kiküldetésben lévőknek, nyaralóknak bérbe adott jármű - az igénybevétel, utóbbi esetben viszont az igénylő határozza meg, milyen áfát kell alkalmazni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyilván ezeket az ügyleteket a bevallásokban sem lehet majd összemosni. Annak érdekében, hogy valamennyire átlátható legyen a rendszer, külön soron kell szerepeltetni a főszabály szerint adózó tételeket, külön soron a kivételeket. Természetesen ezt a különbségtételt nemcsak az igénybe vett, hanem a nyújtott szolgáltatásoknál is el kell végezni. Az összesítő nyilatkozatokban emellett szerepeltetni kell az új közlekedési eszközök értékesítésére vonatkozó adatokat akkor is, ha a járművet magánszemély vásárolta.

Címkék: