Rejtett gazdaság: sok a trükköző kisvállalat!

Pénzcentrum2010. január 26. 18:32

Magyarországon a sok kisvállalkozás tevőleges szerepet játszik a készpénz iránti kereslet növelésében és a rejtett gazdaság térhódításában - derült ki az MNB keddi konferenciáján.

Bódi-Schubert Anikó, az MNB szakértője elmondta, 12 mélyinterjúval igyekeztek felmérni a rejtett gazdaság helyzetét , melyben megkérdezték a rendőrség, az adóhatóság, a vállalkozások és a szakértők véleményét is.

A rejtett gazdaság bővülését sok kisvállalkozás is tevőleg támogatja. Amennyiben ugyanis egy kiskereskedelmi egység készpénzben szerez árbevételt, számla nélkül adva bizonyos termékeket, kénytelenek "feketén, szürkén" továbbforgatni a jövedelmet, például bérezésre, fejlesztésre.

Bódi-Shubert szorgalmazta a készpénzhasználat visszaszorítását, mely egyébként most sem ingyenes, csak az állampolgár nem szembesül az explicit költségekkel. Példaként említette a sárga csekkek használatát, melynek vannak előállítási, postázási, utalási költségei, melyeket ugyan az állampolgár nem érzékel, a társaságok megnövekedett költségei azonban végső soron rajta csapódnak le. A szakértő szerint a készpénz iránti kereslet növekedése a következő okokkal magyarázható:

- A vállalkozások bizalmatlansága, a körbetartozás

- Az alacsony bér- és készpénzalapú foglalkoztatás. Nem iparági, hanem vállalatméreti különbségek vannak: jellemzően kkv-k használják a "szürkebérezést". A nagyvállalatoknál alkalmazott integrált vállalatirányítási rendszerek ugyanis növelik a cég pénzügyeinek gördülékenységét, de csökkentik a trükközések lehetőségét.

- Nem valós teljesítésekhez kapcsolódó túlszámlázás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Számla/nyugtaadási kötelezettség elmulasztása

- Házipénztár-adó bevezetése körüli bizonytalanságok. Éveken keresztül ugyanis bevált módszer volt a cégeknél a házipénztár "megcsapolásából" fizetni készpénzben a szürkebéreket és fejlesztéseket, illetve egyéni befektetési akciókban kamatoztatni a pénzt. Ez a megoldás a 2006-os, illetve 2009-es szigorításoknak köszönhetően határozottan visszaszorult.

- Vagyonosodási vizsgálatok kikerülése

A hatóságok közös célja a rejtett gazdaság mozgásterének szűkítése lenne, például az elektronikus pénzhasználat ösztönzésével. Az államnak ebben nagy szerepe van, egyrészt a transzferek kifizetésében, másrészt az adók, járulékok beszedésekor. Az elektronikus fizetési formák elterjedése a sárga csekkek helyett szintén csökkentené a lakosság készpénzigényét és ezáltal a rejtett gazdaság mozgásterét - vélte Bódi-Schubert.

Címkék: