Akár 50 milliót is kaszálhat, aki feldobja kartellező munkaadóját

Pénzcentrum2010. január 12. 11:02

Egyes becslések szerint az utóbbi években 100-150 milliárd forint kára származott az államnak a vállalatok közti titkos kartell megállapodásokból. A Gazdasági Versenyhivatalnak idén áprilistól új eszköz kerül kezébe az árrögzítő illetve piacfelosztó társaságok leleplezésére.

Védelem és jutalom jár 2010. április 1-jétől azoknak az informátoroknak, akik olyan nélkülözhetetlen írásos bizonyítékot vagy olyan információt szolgáltatnak a GVH-nak, mely révén a hivatal kartellcsoportja leleplezheti a gyanúsítottakat - írja a Világgazdaság mai számában.

Az informátor a versenyhivatal által kiszabott bírság egy százalékát, de legfeljebb 50 millió forintot kap meg abban az esetben, ha a hivatal meghozta az elmarasztaló határozatát és végzésben rendelkezett a kifizetésről. A törvénymódosítás kimondja, hogy ha több különböző természetes személy is szolgáltatott nélkülözhetetlen írásos bizonyítékot vagy információt, akkor az egy százalékok külön-külön járnak, azonban egy természetes személy több dokumentumért illetve információért csak egyszeri díjra jogosult. A kifizetett összegek pedig még abban az esetben sem követelhetők vissza, ha a GVH-s határozatot az elmarasztalt cégek megtámadnák a bíróságon, és a bíróság végül a cégek javára dönt.

A versenyhivatal kartellcsoportja éves szinten 8-10 kártékony szövetkezés utáni nyomozást folytat. Szolnoky Péter a kartellcsoport irodavezetője a lapnak elmondta, hogy szükség van az új törvényi eszközökre, mert a kartellező cégek is egyre fifikásabbá váltak az elmúlt évek során.

Az irodavezető hozzátette: a GVH előtt nehéz feladat vár a következő hónapokban. Az új törvényi szabályozás értelmében olyan rendszert kell kidolgozniuk, amely - egzisztenciájuk védelme érdekében - teljes anonimitást nyújt a bejelentőknek, ugyanakkor mégis transzparensen tud működni. Utóbbira azért van szükség, hogy még az összejátszás gyanújának árnyéka se vetüljön a szervezetre.

Címkék: