Az elmúlt évek legrosszabb szezonja jöhet a libatenyésztők számára

Pénzcentrum2009. november 11. 09:17

A hazai libatenyésztők számára a Márton-nap előtti időszak számít a legjobb időszaknak: ilyenkor nőnek meg az árak, és a kereslet is. A tavalyi különösen magas árak miatt azonban idén aligha számíthatnak jelentősebb forgalomra - írja a Népszabadság.

A hazai tenyésztők nagy része Nyugat-Európába szállítja friss és fagyasztott libáinak nagy részét, azonban a németeknél tavaly olyannyira drága volt a szárnyasok ára, hogy rengeteg készlet felhalmozódott, így az új, akár még olcsóbb termékekre alig van szükség.

Míg tavaly egy kiló fagyasztott libáért 4,2-4,3 eurót kaptak a tenyésztők, addig idén az 1,8-2 euró az átlag. A korábbi tervek szerint idén is 3,2-3,3 millió libát szállítottak volna a németajkú országokban, ez azonban nem valószínű, hogy teljesülni tud.

Azonban nem csak a termelők, hanem a feldolgozók, kereskedők is buknak idén a libaüzleten, hiszen a német élelmiszerláncok idén valószínűleg egész szezonban akciózni fognak, hogy kipucolják a tavalyi készletet.

Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója például az elmúlt évek legrosszabb szezonjára számít, menekülési útként pedig a cseh, szlovák, olasz, angol és orosz piacok felé készül nyitni.

Címkék: