1291 éves a világ legrégebben működő vállalkozása

Pénzcentrum2009. október 7. 14:02

A Hōshi Ryokan hotel és gyógyfürdő egy közel 1300 éve folyamatosan működő vállalkozás a japán Komatsu városában. A hotel 46 generáció óta ugyanannak a családnak a tulajdonában van, akit 718-ban egy buddhista szerzetes kiválasztott és megbízott a működtetéssel.

A vállalkozás és a történet értékét emeli az a tény, hogy napjainkban a beindított vállalkozósok kevesebb, mint ötöde éli meg az ötödik születésnapját, a japán gyógyfürdő pedig immár 1291 éve várja a vendégeket.

A 718-ban beindított vállalkozás nyitása idején még egészen másképp festett a világunk. Európában a sötét középkor tombolt, de még érezhető volt a felbomlott Római Birodalom hatása, Ázsiában még élhettek olyan aggastyánok, akik akár személyesen is találkozhattak Mohamed prófétával, Kínában felfedezték a lőport, valamint megkezdődött a maja civilizáció felbomlása.

A történet szerint egy buddhista szerzetes a közelben található szent hegyre zarándokolt, amikor az egyik pihenő alkalmával álmában megjelentek neki a hegy szentjei. Elárulták neki a titkot, mely szerint 2-3 órányi járásra meleg vizű források találhatóak és őt érte az a kiváltság, hogy az emberek szolgálatába állítsa ezt a kivételes kincset.

A szomszédos településen élők nem is sejtették, hogy milyen kincs van a birtokukban. A szerzetes annak ajánlotta fel a gyógyvizek hasznosítását, aki alázattal és kitartó munkával állítja azt az emberek szolgálatába. Így esett a választása a Hōshi családra, akik azóta is, 46 generáción keresztül működtették a vállalkozást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyógyfürdő túlélte a szamurájokat és a ninjákat, valamint sértetlenül átvészelte a két világháborút is. Jelenleg körülbelül száz vendégszobával, továbbá két beltéri és két kültéri medencével rendelkezik.

Címkék: