GVH-döntés: mit mondanak a bankok?

Pénzcentrum2009. szeptember 24. 13:35

A közleményt aláíró, eljárás alá vont bankok tudomásul veszik a Gazdasági Versenyhivatalnak a bankkártyás fizetéseknél alkalmazott belföldi bankközi jutalékrendszerrel kapcsolatos határozatát.

Ugyanakkor az aláíró bankok az írásos határozat kézhezvétele után egyénileg mérlegelik, hogy bírósághoz fordulnak-e jogorvoslatért, a következőket azonban szükségesnek tartják leszögezni.

A vásárlás során a kártyahasználat a fogyasztó számára ingyenes. Ezzel szemben, bár a fogyasztó számára elsőre nem nyilvánvaló, de a készpénzhasználat - a készpénz fizikai előállításának, szállításának, őrzésének, kezelésének költségei révén - mind a nemzetgazdaság, mind a kereskedők, mind a vásárlók számára végeredményben magasabb költségekkel és nagyobb kockázattal jár, mint a bankkártyával történő fizetés. Ennek is köszönhető ez utóbbi - nemzetközi viszonylatban is - nagy népszerűsége.

A GVH döntéséről bővebben: Félmilliárdos büntiket osztott ki a GVH


A vizsgálat tárgyát képező bankközi jutalék a bankkártyát kibocsátó, illetve az azt elfogadó bankoknak, valamint a kártyatársaságoknak a bankkártyás fizetéseknél felmerülő költségeit fedezi, és egyidejűleg biztosítja, hogy a vásárlás során a kártyahasználat a fogyasztó számára ingyenes legyen, ami egyértelműen a fogyasztók érdekeit szolgálta és szolgálja. Ennek a jutaléknak az alkalmazása nemcsak Magyarországra jellemző, hanem a legtöbb európai országra, továbbá a világ számtalan országára egyaránt.

E költségelem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kiszámítható piaci viszonyok között a magyarországi bankok az elmúlt másfél évtizedben világszínvonalú, megbízhatóan működő bankkártya-rendszert alakítottak ki.

A kártyahasználat elmúlt években tapasztalt terjedése, valamint az elfogadóhelyek számának dinamikus növekedése igazolja a hazai bankközi jutalékrendszer megfelelő szintjét és piacépítő jelentőségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok jóhiszeműen jártak el, együttműködésük mindvégig nyilvános volt, azt a Magyar Nemzeti Bank tudtával és közreműködésével végezték.

A bankok együttműködésének kizárólagos célja a sokoldalú piacteremtő és -szervező tevékenység volt, megteremtve és fejlesztve ezzel a hazai biztonságos bankkártya kibocsátás-elfogadás piacának egységes, átlátható feltételek melletti működését.

Az aláíró bankok:

Budapest Bank Nyrt.
Erste Bank Hungary Nyrt.
ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe
K&H Bank Zrt.
MKB Bank Zrt.
OTP Bank Nyrt.

Címkék: