Még nincs vége a válságnak - jól jön a cash!

Pénzcentrum2009. július 1. 16:02

Bár egyre biztatóbb makrogazdasági mutatók látnak napvilágot, a hitelválságnak még koránt sincs vége. Erre utal, hogy a cégek közül aki csak tud, készpénzt halmoz fel.

Az Association for Financial Professionals legfrissebb felmérése arról árulkodik, hogy az amerikai vállalatok szerint még bőven tart a hitelválság. A most megjelent adatok szerint a cégek csaknem háromnegyede, 72 százaléka hitt a készpénz erejében az idei év első hat hónapja során.

A válaszadó 30 százaléka szinten tartotta a készpénz-állományát, míg 42 százalék növelte azt. Sajnálatos módon épp azokban a vállalatokban csökkent jellemzően a készpénzállomány, amelyek besorolásuk miatt már amúgy is nehezebben juthatnak hitelhez.

Hiába a kormányzati törekvések a hitelhiány enyhítésére, és hiába a statisztikák, melyek a hitelpiac javuló tendenciáiról számolnak be, a megkérdezettek több mint fele, 59 százaléka érezte úgy, hogy a hitelhez jutási esélyeik nem változtak különösebben 2009 eleje óta. A hitelfelvételi esélyei 27 százaléknak romlottak, 14 százaléknak pedig javultak. A válaszadók kétharmada szerint év végéig nem is várható változás ezen a téren.

A felmérés szerint a gazdasági válság felfordulása miatt már most jelentős változások tapasztalhatók a magánszemélyek és vállalatok hiteligénye, illetve befektetési stratégiáiban. Mivel továbbra is sokan hisznek a kemény hitelfeltételek fennmaradásában, a jövőben is konzervatív, biztonságra játszó befektetési formák túlsúlya maradhat fenn.

Címkék: