Az üzleti élet korruptabb a politikánál

Világgazdaság2009. június 4. 09:02

A magyar emberek megítélése szerint az üzleti szférában a legnagyobb a korrupció. Más országokkal szemben nálunk "csak" a második helyre sorolják a politikai pártokat - áll a Transparency International (TI) felmérésében.

A "globális korrupciós barométer" 69 országban 74 ezer ember tapasztalatát rögzíti. A vizsgálatban először szerepelt Magyarország. A régióban nálunk a legrosszabb a kormány megítélése: minden harmadik ember hatástalannak tartja a visszaélések elleni kormányzati törekvéseket.

Jelzésértékű a megkérdezettek lesújtó véleménye az üzleti szektorról - mutatott rá Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezetője. Ehhez képest elgondolkoztató, hogy míg másutt az állampolgárok akár többet is fizetnének egyes termékekért, szolgáltatásokért, ha azok tiszta, korrupciómentes vállalatoktól származnak, addig a magyarban kevésbé él ez a hajlandóság. Az unióban, a régióban s nálunk is az egészségügy a "legfertőzöttebb", ennek A hazai megkérdezettek alig 3-4 százaléka fizetett kenőpénzt - általában 6-22 ezer forint közötti összeget - az elmúlt évben.

A korrupciós eseteket nem jelentjük, mert "úgysem kapnánk segítséget". Ez hasznos adalék lehet a készülő antikorrupciós csomaghoz, amely jelentős jutalmat ígér a visszaélések bejelentőinek. A tervekben a Közérdekvédelmi Hivatal lép fel. A szaktárca tájékoztatása szerint a törvénytervezet még a tavaszi ülésszak alatt a parlament elé kerülhet.

Címkék:
transparency international magyarország,